A csokoládé segíthet a karcsúság megőrzésében

A rendszeres és tudatos csokoládé fogyasztás segíthet megőrizni a karcsú vonalakat - derült ki egy új tanulmányból. Két évvel ezelőtt a depresszió és a csokoládé kapcsolata is nagyító alá került Dr. Beatrice Golomb és kutató munkatársai által. A Bipoláris világ a korábbi tanulmányt is feleleveníti a cikkben.

seniorjournal.com

 Az Archives of Internal Medicine című folyóiratban 2012-ben közölt eredmények egy korábbi tanulmány adataira támaszkodnak, amely ezer ember bevonásával készült, és a résztvevők táplálkozási szokásait, kalóriabevitelét, és az elhízás mérésére szolgáló testtömeg index (BMI) értékét vizsgálta. Az eredmények szerint, akik hetente több alkalommal fogyasztottak csokoládét, átlagosan vékonyabbak voltak, mint azok, akik csak alkalmanként engedtek az édes csábításnak. 

A kutatók úgy vélik, hogy magas kalóriatartalma ellenére, a csokoládé olyan összetevőket is tartalmaz, amelyek inkább a súlyvesztésnek, mintsem a zsírszintézisnek kedveznek. A tanulmány szerint a megnövekedett kalóriabevitel ellenére a rendszeres csokoládé fogyasztás alacsonyabb testtömeg index értékekkel párosult. Ez az összefüggés akkor is megmaradt, amikor a résztvevők fizikai aktivitásához hasonló tényezőket is számításba vettek. 
A tanulmány rávilágított, hogy a csokoládé fogyasztás jótékony hatását tekintve nem a mennyiségen, hanem a rendszerességen van a hangsúly - olvasható a BBC brit közszolgálati tartalomszolgálató internetes oldalán (www.bbc.co.uk). A San Diegó-i Kalifornia Egyetemen dolgozó Beatrice Golomb, a tanulmány vezetője kiemelte: "Eredményeink azt sugallják, hogy nem csupán a bevitt kalóriák mennyisége, hanem az összetétele is jelentősen befolyásolja, hogy végül milyen hatással lesz az ember súlyára". Dr. Beatrice Golomb mondhatni a csokoládé kutató. A Bipoláris világ adattára szerint 2010-ben is a csokoládét vette nagyító alá.

A depressziótól szenvedő emberek több csokoládét esznek, sőt minél súlyosabb az állapotuk, annál többet - állapították meg 2010-ben. Beatrice Golomb, a Kalifornia Egyetem munkatársa kutatócsoportjával mintegy ezer felnőtt csokoládéfogyasztását és hangulatát vetette anno össze. A résztvevők nem szedtek antidepresszánsokat, nem voltak szívbetegek vagy diabéteszesek.

A két évvel ezelőtti Archives of Internal Medicine című egészségügyi folyóiratban közzétett eredményei szerint a leginkább depressziós tesztalanyok napi átlagban mintegy 11 gramm csokoládét ettek meg, míg az ilyen tüneteket nem mutató emberek 5 grammnál kevesebbet. 

A felmérésben valójában havi fogyasztást vettek figyelembe, amely az első esetben tizenkét adag 28 grammos csoki volt, a második csoportnál öt adag, a közepes mértékű depressziós tüneteket mutató embereknél pedig nyolc adag. "Úgy tűnik, hogy az eredmények nem magyarázhatók a koffein, zsír, szénhidrát vagy az energia nagyobb bevitelével, hanem a csokoládéra specifikusak" - hangsúlyozta Golomb. A vizsgálatban nem találtak érdemi különbséget a depressziós és nem depressziós emberek között más, nagy antioxidáns-tartalmú ételek - így a hal, kávé, a gyümölcsök vagy a zöldségek - elfogyasztott mennyiségében. A kutatók további vizsgálatokat tartanak szükségesnek az ok-okozati összefüggés megállapítására, vagyis hogy a csokoládé a depresszió egyik okozója vagy éppenséggel ideiglenes gyógyír rá.

Más tanulmányok szerint az édesség jó hatással lehet a szívre. Bizonyos típusú csokoládék fogyasztását pedig összefüggésbe hozták már a vérnyomás, az inzulin érzékenység és a koleszterinszint kapcsán jelentkező kedvező változásokkal. 

Különösen az étcsokoládé olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segítenek felszabadítani az ártalmas szabadgyököket: azokat a labilis molekulákat, amelyek károsíthatják a sejteket. Golomb és kollégái szerint a katekin nevű antioxidánsok segíthetik a sovány izomtömeg épülését, és a súlyvesztést - legalábbis a rágcsálókkal készített vizsgálatok ezt sugallják. 

A tizenöt napon keresztül - az étcsokoládéban található - epikatekinnel táplált egerek megnövekedett fizikai aktivitást, és megváltozott izomösszetételt mutattak. A szakemberek szerint klinikai vizsgálatokra lesz szükség annak bizonyítására, hogy a jótékony hatás az emberek esetében is fennáll-e. A végső bizonyítékok megszerzéséig a kutatók azonban óva intenek mindenkit az otthoni csokoládéautomata beszerelésétől, mivel az édesség gyakran túl sok cukrot és zsírt tartalmaz.


Támogasd az oldalt: https://www.patreon.com/bipolarisvilag



Tetszik a hír? Osszd meg ismerőseiddel!






Tetszik az oldal?




Feltöltő: Korcz Attila
Feltölés időpontja: 2012.06.01. 2 óra 07 perc
Forrás: hír24
Kép forrás:

1. kép: egyéb forrás - lásd alt tag - see alt tag

2. kép: freeimages.com (sxc.hu)

3. kép: freeimages.com (sxc.hu)





Partner linkek:

Több, mint HACCP: tobbminthaccp.hu

Ne kertelj, kertész vállalkozás:nekertelj.hu