Országos pszichiátriai központtá fejlesztené a Nyírő Gyula Kórházat a leendő vezető

A fővárosi Nyírő Gyula Kórház leendő vezetője vállalkozott arra, hogy az intézményt országos addiktológiai és pszichiátriai központtá fejlessze, amelyből akár a kormány által tervezett Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet (OPAI) is "kinőhet".

nygyk.hu

Németh Attila, a szakmai kollégium pszichiátriai és pszichoterápiás tagozatának vezetője erről a Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT) keddi, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján beszélt. Közölte: az OPAI megvalósíthatósági tanulmánya jól áll, információi szerint az anyagi forrás még hiányzik.

"A szándék megvan, helyszínről még végleges döntés nincs" - mondta Németh Attila, aki megerősítette: augusztus elsejétől szóló kinevezése utalhat arra, hogy a Nyírő Gyula Kórház mindebben részt vehet.

Hangsúlyozta: egy ilyen, harmadik progresszivitási szintű intézetnek a legmagasabb színvonalú betegellátást kell nyújtania, emellett kiemelt feladatai vannak az oktatás és a kutatás terén, továbbá gyógyszertani központnak kell lennie. Hozzátette, erre a feladatra vállalkozott a Nyírő Gyula Kórház vezetésére benyújtott pályázati anyagában is.

Németh Attila ugyanakkor arra is kitért: szükség van egy országos központra, de ezzel együtt minden szinten fejleszteni kell a pszichiátriai ellátást. Azt mondta, a kormányzat az elmúlt két évben "megmentette" a pszichiátriai járóbeteg-ellátást azáltal, hogy új finanszírozási mutatókat vezetett be, de a rendszer így is éppen csak fenntartható. 

A szakmai kollégium tagozati vezetője közölte: az OPNI 2007-es bezárásával okozott káoszt az egészségügy mostanáig sem tudta kiheverni. Sőt véleménye szerint az OPNI bezárása is összefügghet azzal, hogy míg 1985-től 2006-ig mintegy felére csökkent, azóta ismét emelkedésnek indult az öngyilkosságok száma Magyarországon. 

mptpszichiatria.hu Németh Attila és Lehóczky Pál, az MPT elnöke kiemelte: maximálisan egyetértenek az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által június 14-én ismertetett, a 2006. január 1-je és 2011. szeptember 30-a közötti időszakra vonatkozó, a pszichiátriai betegellátás átalakításának ellenőrzéséről készült vizsgálat eredményeivel, az azokon alapuló javaslatokkal. Magyarországon több szakemberre van szükség, különösen 


 Lehóczky Pál kifejtette, az ÁSZ-jelentés is megállapította: a magyarországi pszichiátriai ellátás mind struktúráját, mind a területi ellátottságot tekintve nagyon rossz helyzetben van. Az, hogy valaki hol él, nagyban befolyásolja azt, hogy mikor jut el orvoshoz, s így milyen esélyei vannak a gyógyulásra. 

 Leszögezte: a magyarországi pszichiátriai ellátás és lelki egészség javítására hosszú távú, több kormányzati cikluson átívelő stratégiára van szükség.a gyermekek ellátásában, a szociális és az egészségügyi szféra pszichiátriai ellátásait pedig össze kell hangolni - közölték. 

Támogasd az oldalt: https://www.patreon.com/bipolarisvilag



Tetszik a hír? Osszd meg ismerőseiddel!






Tetszik az oldal?




Feltöltő: Korcz Attila
Feltölés időpontja: 2012.07.24. 15 óra 21 perc
Módosítás időpontja: 2012.07.24. 15 óra 31 perc

Forrás: MTI
Kép forrás:

1. kép: egyéb forrás - lásd alt tag - see alt tag

2. kép: egyéb forrás - lásd alt tag - see alt tag





Partner linkek:

Több, mint HACCP: tobbminthaccp.hu

Ne kertelj, kertész vállalkozás:nekertelj.hu