Mozgásprogram enyhítheti a depressziót szívelégtelenségben szenvedőknél

A szívelégtelenségben szenvedő betegeknek kicsi a teherbírásuk, ezért keveset mozognak és gyakorta szenvednek depressziótól. Egy amerikai munkacsoport szerint mind a fizikai, mind a pszichés kondíción javíthat egy jól felépített mozgásprogram.

Mivel a súlyos szívinfarktust egyre többen túlélik, ezért a keringési elégtelenség egyre gyakoribb, megfelelő kezelése pedig mind nagyobb gondot okoz a szívgyógyászoknak.

    
A szívelégtelenség rontja az életminőséget: a jelenlegi statisztikai adatok szerint a betegek egyharmada depresszióban is szenved. James Blumenthal és munkacsoportja a jól szervezett mozgásprogram fizikai és lelki hatásait vizsgálta keringési elégtelenségben szenvedőkön - olvasható a Journal of the American Medical Association című szaklapban megjelent tanulmányban.    

A kutatók 2300, szívelégtelenség miatt kezelt beteget véletlenszerűen két csoportra osztottak. 

Az egyik csoport az addigi optimális gyógyszeres és orvosi kezelésben részesült, míg a másik csoport tagjai rendszeresen mozogtak. "Ez nem valamiféle maratoni tréning volt, azt jelentette, hogy hetenként három, 30 perces összejövetel során mozogtak a vizsgálati csoport tagjai" - mondta a vezető kutató.    

Az Egyesült Államokból és Franciaországból származó betegek állapotát három hónap, majd egy év múlva vizsgálták egy depressziót diagnosztizáló kérdőívvel.  

  
Eredményeik szerint a testmozgás jelentősen csökkentette a depressziós hajlamot. Ez különösen abban az alcsoportban látszott, amelyiknek tagjai már a vizsgálat kezdetekor is mérhetően depressziósnak bizonyultak. Ezen felül a mozgásprogrammal is kezelt betegek halálozása, illetve ismételt kórházi felvétele 11 százalékkal lett alacsonyabb a szokásos módon kezelt csoport tagjaiéhoz képest.

Támogasd az oldalt: https://www.patreon.com/bipolarisvilag



Tetszik a hír? Osszd meg ismerőseiddel!






Tetszik az oldal?




Feltöltő: Korcz Attila
Feltölés időpontja: 2012.08.15. 22 óra 20 perc
Módosítás időpontja: 2012.08.15. 22 óra 21 perc

Forrás: MTI
Kép forrás:

1. kép: freeimages.com (sxc.hu)

2. kép: freeimages.com (sxc.hu)





Partner linkek:

Több, mint HACCP: tobbminthaccp.hu

Ne kertelj, kertész vállalkozás:nekertelj.hu