Az OPAI kevesebb ággyal indulhat újra, mint az OPNI működött

Belső átszervezés után a Nyírő kórház adna otthont az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetnek (OPAI). 5-7%-a szenved a 65 év felettieknek időskori demenciában. A magyar lakosság 2-3%-a lehet pánikbeteg.

nygyk.hu

A budapesti Nyírő Gyula Kórházban rendezhetnék be az öt éve bezárt Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) utódját - mondta el múlt héten az intézmény vezetője. Az új országos központ kevesebb ággyal működne, mint az elődje, de belső átszervezéssel megoldanák az ellátást. A döntést a EMMI hozhatja meg.

A szakma tiltakozott

Az OPNI-t, vagy közismert nevén a Lipótot 2007-ben zárták be. A több mint nyolcszáz ággyal működő intézmény betegeit akkor több budapesti és Pest megyei kórházban helyezték el. A szakma akkor hevesen tiltakozott az intézkedés ellen, a Magyar Pszichiátriai Társaság akkori közleménye szerint például jelentősen, negatívan befolyásolta a Lipót bezárása az egész országos ellátást.

Az OPNI-t azért építették akkor a városon kívül, hogy elszeparálják az intézményt. A pszichiátria módszereinek és mentalitásának fejlődésével ez az elszigeteltség azonban hátránnyá vált, hiszen problémás lett az együttműködés más orvosi szakmákkal. Ennek ellenére a megszüntetése mégis károsan hatott a betegek ellátására, hiszen sok kezelt esetében az orvos, a környezet változása visszavetette a gyógyulást.

5% eshetett ki az ellátásból

- A depressziós betegek esetében például 2007 után körülbelül öt százalékkal esett vissza a fenntartó gyógyszerek forgalma, vagyis ennyien lehettek, akik egy időre kiestek az ellátásból - mondta lapunknak Németh Attila.


A Nyírő Gyula Kórház igazgatója - aki a Lipót bezárása után a SOTE-n berendezett pszichiátriai központ vezetője is volt - szintén ennek tudja be, hogy 2007-ben megfordult az évek óta tartó tendencia, és növekedett az öngyilkosságok száma hazánkban.


mptpszichiatria.hu

Csak az aktív kezelés maradna

- Az OPNI utódját a Nyírő Gyula Kórházban jelenleg is működő három elmeosztályon lehetne berendezni - mondta Németh Attila. Bár itt kevesebb ágy lenne, mint a Lipóton, az igazgató szerint ezt úgy lehetne megoldani, ha bent csak az aktív kezelést igénylő betegek maradnának.


- A szociális problémákat le kell venni a rendszerről. Ezeket egy adminisztratív központ kezelhetné, többek között az otthoni ápolás megszervezésével - mondta az igazgató. Az épületek felújítása, a kutatási és adminisztratív, illetve az országos addiktológiai központ kialakítása körülbelül kétmilliárd forintba kerülne.


A döntést persze az EMMI Egészségügyi államtitkárságán fogják meghozni. Az már azonban komoly jelzésnek tekinthető, hogy nyáron Németh Attila nyerte el az igazgatói széket, aki pályázatában pont azt ígérte, hogy egy országos jellegű pszichiátriai és addiktológiai centrumot alakít ki a Nyírőben.

A bezárás következményei
2007. december 31-ével bezárt az OPNI: a betegeket a SOTE-n, az Országos Idegtudományi Intézetben és hat fővárosi, Pest megyei kórházban helyezték el.

A több mint 800 ágyból?622 maradt a különböző intézményekben.

Az orvosok 60%-át?tudták áthelyezni, a többiek vagy nyugdíjba, vagy külföldre mentek, vagy magánpraxist indítottak.A mentális betegségek?kezelésére szolgáló ágyak száma 2006. december 31. és 2010. december 31. között 7%-kal, az ellátott fekvőbetegek száma 13%-kal csökkent - derül ki egy idei ÁSZ-jelentésből.2006-ban 15 nap volt?a leghosszabb várakozási idő, a 2011. évben már 30 nap is előfordult. A gyermekpszichiátrián a korábbi 7, illetve 20 napos várakozási átlag- idők már 14, illetve 60 napra nőttek.

A mentőszolgálatnál regisztrált öngyilkossági kísérletek?száma 8025-ről 8723-ra emelkedett 2006 és 2009 között.






A cikk legnagyobb részét Kiss András a metropol szerkesztője írta. 

Támogasd az oldalt: https://www.patreon.com/bipolarisvilag



Tetszik a hír? Osszd meg ismerőseiddel!






Tetszik az oldal?




Feltöltő: Korcz Attila
Feltölés időpontja: 2012.10.15. 20 óra 43 perc
Forrás: metropol.hu
Kép forrás:

1. kép: egyéb forrás - lásd alt tag - see alt tag

2. kép: egyéb forrás - lásd alt tag - see alt tag





Partner linkek:

Több, mint HACCP: tobbminthaccp.hu

Ne kertelj, kertész vállalkozás:nekertelj.hu