Lance Armstronghoz hasonlóan mindannyian hazudunk

Habár mindenki előszeretettel hangoztatja, hogy nem szereti, a hazugság nagyon is gyakori, olykor hasznos és nagyon is univerzális. Általában négyéves korunk körül kezdünk el hazudni, naponta több alkalommal is elferdítjük az igazságot, és gyakorlással egyre profibbá válunk, állítják a kutatók.

therichest.org

Bármennyire is sokkolónak tűnhet, hogy a hétszeres Tour de France győztes országúti kerékpárversenyző Lance Armstrong a napokban beismerte, hogy minden győzelmét teljesítményfokozó szerek használatával szerezte, a Massachusettsi Egyetem pszichológuskutatói szerint Armtrong hazugságai semmivel sem nagyobbak, mint bármelyikünkéi, csak éppen egy átlagember nem kap ekkora méretű publicitást. 


"Az emberek azért hazudnak, mert jól és könnyedén működik a hazugság mechanizmusa. Valójában sokkal többször hazudunk, mint hinnénk, akkor sem mondunk igazat, mikor például megdicsérjük munkatársunk nyakkendőjét, miközben egyáltalán nem tetszik nekünk, és naponta számtalan ilyen füllentés hagyja el a szánkat, anélkül hogy odafigyelnénk? - mondta Robert Feldman, az amhersti Massachusettsi Egyetem társadalom-és viselkedéstudomány docense, a hazugság pszichológiájának szakértője.  


Bizonyos esetekben azonban a hazugság jóval nagyobb, ennek ellenére Armstrong saját állítása szerint meg volt róla győződve, hogy megúszhatja az ügyet. Pszichológusok és idegtudósok már korábban is megállapították, hogy a hosszú ideig, akár évekig tartó félrevezetés mentálisan nagyon megerőltethető lehet. "Ahhoz, hogy éveken keresztül fenntartsunk egy látszatot, hazugságok egész infrastruktúráját létre kell hoznunk, és egy teljes ál-valóságot kell köré építenünk, de idővel a hazugság egyre könnyebbé, szinte rutinszerűvé válik? - magyarázta Feldman.  


"Az emberekben megvan a képesség, hogy meggyőzzék magukat, hogy semmi becstelenség nincs abban, amit mondunk, vagy éppen teszünk? - mondta Daniel Ariely, a Duke Egyetem viselkedéskutatója, és A (becsületes) igazság a becstelenségről (The (Honest) Truth about Dishonesty) című könyv szerzője.


A hazugság egyáltalán nem megy ritkaságszámba, egy 2002-ben végzett, a Basic and Applied Social Psychology című folyóiratban publikált tanulmány eredményeiből azt derült ki, hogy egy mindössze 10 perces beszélgetés során az emberek több mint 60 százaléka legalább egyszer nem mondott igazat, tette hozzá Feldman.

Támogasd az oldalt: https://www.patreon.com/bipolarisvilag



Tetszik a hír? Osszd meg ismerőseiddel!






Tetszik az oldal?




Feltöltő: Korcz Attila
Feltölés időpontja: 2013.02.01. 21 óra 18 perc
Módosítás időpontja: 2013.02.01. 21 óra 19 perc

Forrás: Medipress
Kép forrás:

1. kép: egyéb forrás - lásd alt tag - see alt tag





Partner linkek:

Több, mint HACCP: tobbminthaccp.hu

Ne kertelj, kertész vállalkozás:nekertelj.hu