A belvárosban nyit újra a Tárt Kapu Galéria

Budapest belvárosában nyílik újra öt év szünet után március 8-án a mentális zavarokkal élők műveit bemutató művészeti és közösségi központ, a Tárt Kapu Galéria, amely a IX. kerületbe, az Iparművészeti Múzeum és a Bakáts tér szomszédságába költözik.

facebook.com

A galéria az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben (OPNI) nyílt meg 2004-ben. A "lipóti" terápiás műhelyek kiállításait a szakma, a közönség, a kortárs művészek és a műgyűjtők nagyfokú érdeklődése kísérte. Az OPNI 2007-es bezárása magával vonta a Tárt Kapu Galéria megszüntetését is. A magyar art brut és outsider művészetnek otthont adó galéria hosszas szervezőmunkának köszönhetően pénteken nyitja meg kapuit a Hőgyes Endre utca 2. szám alatt - közölte az intézmény az MTI-vel.    

A galéria szakmai megnyitóját március 8-án 17 órakor tartják, a szélesebb közönséget pedig március 12-én 17 órától fogadja a kiállítóhely.   

A Magyarországon egyedülálló kezdeményezésnek számító galéria korábban azzal a céllal jött létre, hogy enyhítse a pszichiátriai betegek társadalmi kirekesztettségét, és lehetőséget adjon a művészetterápia eredményeinek bemutatására.    

A művészetterápia speciális kommunikációs csatornákat nyit és áttörést hozhat az önmagukba zárt, különös élményekre különös viselkedésformákkal reagáló páciensek kezelése során. A galériában korábban működő művészetterápiás műhelyekben az alkotók éveken át hivatásos képző- és iparművészek által vezetett foglalkozásokon fejleszthették képességeiket például a festészet, a grafika, a textil- és a kerámiakészítés terén.


A kiállítótér 2004-es megnyitása óta 1200-nál több festményt és kisplasztikát állítottak ki, 15 tárlatát több mint 15 ezren látták.

A szervezők bíznak abban, hogy a kiállítótér újranyitásával sikerül Magyarországon növelni ennek a speciális művészeti területnek az ismertségét és elismertségét, valamint az Európai Unió más tagállamaival egyenrangú szakmai központot alakíthatnak ki.  
A galéria a Gyógyfoglalkoztatásért Alapítvány munkájának köszönhetően, Ferencváros Önkormányzatának és az ESZSZK Merényi Gusztáv Kórháznak a támogatásával nyílik újra.

Az aktuális tárlatokról az intézmény honlapján (www.tartkapugaleria.com) és Facebook-oldalán lehet tájékozódni.

Támogasd az oldalt: https://www.patreon.com/bipolarisvilag



Tetszik a hír? Osszd meg ismerőseiddel!






Tetszik az oldal?




Feltöltő: Korcz Attila
Feltölés időpontja: 2013.03.05. 21 óra 47 perc
Módosítás időpontja: 2013.03.05. 21 óra 48 perc

Forrás: MTI
Kép forrás:

1. kép: egyéb forrás - lásd alt tag - see alt tag





Partner linkek:

Több, mint HACCP: tobbminthaccp.hu

Ne kertelj, kertész vállalkozás:nekertelj.hu