A bipoláris affektív zavar és alternatív terápiái

Egy kedves olvasónk, aki szintén bipoláris zavarral küzd idejét és energiáját nem spórolva fordított le egy részletet a evolutionarypsychiatry.blogspot.hu oldalról, ahol Dr. Emily Deans pszichiáter publikál rendszeresen. Az oldal nyitott az alternatív terápiák felé, azonban, a felelősségteljes gyógyszeres terápiát javasolja a gyógyulni vágyóknak. Ám a tartós remisszió elérésében az alternatív terápiák és a megfelelő életvitel is fontos szerepet játszik.

lh5.googleusercontent.com

A Pszichiátria Bostonban ( és az egész Keleti Parton) egy nagyon vicces keveréke a pszichoanalitikusoknak és a mereven konzervatív pszichofarmakológusoknak. Láthatóan a Nyugati Parton más nézőpontot képviselnek, nagyobb az elfogadás a polifarmakológia (többféle gyógyszer) és a (táplálék) kiegészítők felé. Ezzel szemben egy táplálék kiegészítőkkel és altenatív terápiákkal kapcsolatos figyelemfelkeltő tanulmány jelent meg épp az 1930-as-60-as évek pszichiátriai iskolájának legkonzervatívabb központjából és a depresszió és bipoláris betegségek legbuzgóbb klinikai gyógyszerkutatóinak munkája során. Nagy rajongója vagyok Neirenberg-nek és Fava-nak(az MGH: Massachusetts Általános Kórház munkatársai)  és az alternatív terápiáiknak.

Na nézzük! A bipoláris zavart nehéz diagnosztizálni és még nehezebb kezelni. Megpróbálok nem túlzottan ítélkezni, mikor új páciens jön a  rendelőmbe egy bipoláris II diagnózissal, a legdrágább antipszichotikumot szedve és hangulatstabilizálót mikor valójában depresszió és ADHD a diagnózisa szorongásos tünetekkel és traumákkal a kórtörténetében. A diagnózisok a DSM-ben a tünetektől épül felfelé és nem az agy patológiás állapotából indul ki, tehát elég zavaros a dolog. Annak ellenére, hogy elég sok bipoláris ember van akik profitálnak(javulnak) a hangulatstabilizátoroktól?.a kezeltek kb. 54-68%a továbbra is szubküszöb szimptómákat tapasztal és a mellékhatások komoly problémákat okoznak náluk.

AFP

Az Omega3 zsírsavak fogyasztása nem csak az agynak hasznos, de a fizikális egészség miatt is. (Természetesen én személy szerint jobb szeretem ha limitáljuk az Omega 6 fogyasztást és inkább hetente eszünk megfelelő mennyiségű hidegvízi halat..Egyik trükk, hogy tonhal salátát csinálunk 2 konzerv tonhalból, 1 doboz szardíniából zellerrel, csalamádéval, répával,hagymával fűszerekkel és saját készítésű oliva olajos majonézzel (megadja  mely "paleo?  szakácskönyveket kedveli).

A bipoláris zavarral küzdő személyek  hajlamosak a túlsúlyra, kevésbé főzik a maguk ebédjét és hajlanak a  túl cukros ételek fogyasztására. És egy új tanulmány szerint mely a bipoláris zavarral küzdők tápanyag felvételét vizsgálta, ezen emberek kevesebb tiamint, riboflavint, folsavat, foszfort, cinket, B/vitamint és B12 vitamint fogyasztanak a népesség többi részéhez képest.

Az Omega 3 zsírsavak növelik a membrán fluiditást és normalizálják a transzdukciót, csökkentik a gyulladást és aktiválják a magreceptor hatásait. (?) Bipoláris zavar esetén az első tanulmányokat Andy Stoll végezte magas dózist adva (kb 10mg) 4 hónapon keresztül, ennek eredményeképp jelentősen csökkent a depresszió és az általános funkciók is javultak. EPA +DHA adásáról van a legtöbb adat, a mennyiségünk amit adtak viszont nagyon változó. Az ALA-t (lenmagolaj) nem találták hatásosnak és a DHA-t se magában. A mániára ezek az olajok nincsenek hatással, csak a depresszió és az általános állapotra és ahtások sem elég erősek és nem is tanulmányozták még eléggé gyógyszertudományi szempontból a bipolaritás kezelésének tekintetében. Mindenesetre mint kiegészítő, a rizikófaktor elég alacsony a lehetséges pozitív hatásokhoz képest.

Az inozitolt is már többször tanulmányozták (de mindig nagyon csekély volt a minta) a bipolaritással kapcsolatban. (lásd korábbi posztomat a hatásmechanizmust tekintve) Ismét, mint kiegészítő, segíthet, de még több nagyobb létszámú kísérletre van szükség.

A kolin segítség lehet azáltal, hogy javítja az agy energetikáját. Az agy ki van éhezve ATP-re (a sejtek ebből nyerik energiájukat) és sok neuropszichiátriai problémánál, többek közt a bipolaritás esetén  is, az agy energetikájában van probléma, esetlegesen gyulladás vagy oxidációs károk miatt. A kolin a  fő ok ( a finom B vitaminokkal egyetemben)  amiért én úgy gondolom, hogy a tojássárgája elhagyása az étrendünkből nagy butaság. Az összes bipoláris rendellenesség esetén való kolin bevitellel kapcsolatos random kontroll tanulmány kis mintán és komplikált eseteken készült. Stoll egy kis kutatása talált eredményt a hangulatra való kedvező hatásról.

Támogasd az oldalt: https://www.patreon.com/bipolarisvilag



Tetszik a hír? Osszd meg ismerőseiddel!






Tetszik az oldal?




Feltöltő: Korcz Attila
Feltölés időpontja: 2013.05.02. 22 óra 37 perc
Forrás: Bipoláris világ
Kép forrás:

1. kép: egyéb forrás - lásd alt tag - see alt tag

2. kép: egyéb forrás - lásd alt tag - see alt tag





Partner linkek:

Több, mint HACCP: tobbminthaccp.hu

Ne kertelj, kertész vállalkozás:nekertelj.hu