Bipoláris diéta

A bipoláris világ egyik külső szerkesztőjének köszönhetően egy remek fordítással ismerkedhetnek meg olvasóink az új év első cikkében. Tapasztald meg a bipoláris diétát, hogy testsúlyod megfelelő legyen, energiád magas, és az agyad stabil.

Tudtad, hogy a bipoláris embereknek ugyanúgy testreszabott étkezési tervre van szüksége mint a cukorbetegeknek?

Dr Godwin és Dr Jamison mániás depresszióról, bipolaritásról és más agyi rendellenességekről írt tudományos értekezésükben elmagyarázzák, hogy a bipoláris emberek gyakran szenvednek reaktív hipoglikémiától - vagyis alacsony a vércukorszint tapasztalható 1-3 órával étkezés után.

A tünetek közé tartozik a fáradtság, depresszió, ingerlékenység, ködös gondolkodás, pánikrohamok és dühkitörések. Szerencsére van egy praktikus megoldás

Meg kell tanulni az inzulin és vércukorszintet stabilizáló módon étkezni. Én megtettem (Sarah Freeman) és drámaian javította az agyműködésem és képes voltam könnyedén megszabadulni a nem kívánt zsír 40%-tól.

A bipoláris diéta hal és zöldségfélékből áll.
A bipoláris zavarral küszködőknek szembe kell nézniük a cukorbetegség, stroke és szívbetegség okozta korai halál megnövekedett kockázatával.

Kutatások azt mutatják, hogy a bipoláris zavarral küzdők akár kétszer nagyobb valószínűséggel halnak meg ezen betegségekben mint az átlagos lakosság.

A bipoláris zavarral küzdőknek tisztában kell lenniük az étrend és a mániás depresszió kapcsolatával. Talán vannak aggályaid súlyod kontrollálásával kapcsolatban (sok bipoláris gyógyszer jelentős súlygyarapodást okoz). Minimálisra kell csökkenteni az alkohol és egyéb kábítószerek fogyasztását mely ismét egy gyakori probléma a bipoláris zavarral küzdő emberek között. Léteznek hatásos és konkrét tippek és trükkök -  melyek miközben bárki számára hasznos segítséget nyújtanak az egészségesebb táplálkozás elsajátításában - különösen életbevágóak azon betegeknek akik hangulati egyensúlyra és súlyuk kontrollálására törekszenek.

Emlékeztetőül: A bipoláris zavarral küzdőknek szembe kell nézniük a cukorbetegség, stroke és szívbetegség okozta korai elhalálozással.

Kutatásaim és tapasztalataim 6 egyszerű de alapvető szabályban foglalhatóak össze:

1. Egyél elég fehérjét különösen alacsony zsírtartalmú fehérjéket: min pl: hal, sovány hús, baromfi. A húsban lévő protein emeli a hangulatot és az éberséget. A fehérje stimulálja a norepinefrin és dopamin előállítását - melyek kritikus neurotransmitterek melyek növelésére a bipoláris embereknek gyakran szükségük van. A lazacevés egy csodálatos választás mely bizonyítottan előnyös a bipolaritás kezelésében. A Halolaj és Omega-3 esszenciális zsírsav nélkülözhetetlen egy optimális bipoláris étrendhez és különösen hasznos a bipoláris depresszió ellen.

2. Egyél sok zöldséget, különös tekintettel a leveles félékre. (gazdagok folátban) A folsav bevitel egyike a bipoláris tünet együttes három bizonyítottan hatásos kezelési formájának. Tudj meg többet a folsavról.

3. Légy fegyelmezett és korlátozd a gabonafélék (beleértve a kenyér, rizs) fogyasztását, és lehetőleg egyél teljes kiőrlésű ételeket. A lassan felszívódó szénhidrátok elősegítik a pihenést és a stressz elleni küzdelmet a szerotonin szabályozásával. Azonban a "rossz" szénhidrátok, melyek túlfinomítottak vagy cukorral vegyítettek, elősegítik a súlygyarapodást, fáradt és lassú leszel tőlük, rontja a kognitív funkciókat és összezavarja az inzulinválaszt. A legutolsó dolog amire egy bipoláris személynek szüksége van a cukor hullámvasútjának megélése, felemelkedés majd összeomlás. Tekintettel az egyes gyógyszerek okozta elhízásra és cukorbetegségre ez kritikus.

4. Egyen friss gyümölcsöket de mértékkel 1-3 naponta. Limitálj minden cukrot amennyire csak lehet (lásd a 3as pontot feljebb)


5. Használj jó minőségű halolajat ami fedezi az omega3 szükségletedet és cseréld le a telített zsírsavakat valamire ami valóban jó neked mint a tiszta olívaolaj. Fedezd fel e veszélyét a "rossz" zsíroknak

6. Korlátozd az alkoholfogyasztásod, ha úgy döntesz hogy iszol. A bipoláris emberek sokkal nagyobb valószínűséggel lesznek alkoholisták mint a lakosság többi része. Az alkohol fogyasztás által támogatott  üres kalóriák, megnövekedett szénhidrátfogyasztás és hangulati ingadozások tuti recept a katasztrófához.

A kiegészítők fontosak de ne pazarold a pénzed trükkökre és nem bizonyított csodákra. A kutatások szerint egy jó multi vitamin tényleg segíthet a bipoláris embereknek, valamint a bevált halolaj és folsav a legjobb döntések.

forrás: bipolar-lives.com

Támogasd az oldalt: https://www.patreon.com/bipolarisvilag



Tetszik a hír? Osszd meg ismerőseiddel!






Tetszik az oldal?




Feltöltő: Korcz Attila
Feltölés időpontja: 2014.01.01. 18 óra 31 perc
Módosítás időpontja: 2014.01.01. 18 óra 32 perc

Forrás: Bipoláris világ
Kép forrás:

1. kép: freeimages.com (sxc.hu)

2. kép: freeimages.com (sxc.hu)





Partner linkek:

Több, mint HACCP: tobbminthaccp.hu

Ne kertelj, kertész vállalkozás:nekertelj.hu