Az antidepresszánsok és a tüdőrák-sejtek harca

Az antidepresszánsok öngyilkosságba kergetik a tüdőrák-sejteket. Egy triciklikus antidepresszívum, az imipramin, hatásos gyógyszer lehet a kissejtes bronchus carcinoma ellenében. USA-beli kutatók a Cancer Discovery ) folyóiratban pro-apoptikus hatásáról számolnak be, mely már az első klinikai kísérleteknél tart.

Az összes tüdőrák kb. 15%-át a kissejtes bronchus carcinomák (small-cell lung cancer, SCLC) adják, és eredetük sok rákkutató szerint azokra a neuroendokrin sejtekre vezethető vissza, melyek elszigetelten a légutakban találhatók. Az SCLC prognózisa igen kedvezőtlen, kevés a túlélő beteg, a terápiás lehetőség kevés.

Ami az elmúlt 30 évben a milliárdos gyógyszergyáraknak nem sikerült, egy új, hatásos rákellenes szert találni, azt Julien Sage és mtsai (Stanford Egyetem, USA) most kevesebb, mint 20 hónap alatt elérték.

A kutatók számítógépes programmal olyan génexpressziós profilokat fésültek át, melyek forgalomban lévő gyógyszerek sejtanyagcserére gyakorolt hatásaival foglalkoztak. A szinte áttekinthetetlen adattömegben azokat a hatóanyagokat keresték, melyek specifikusan a neuroendokrin sejtekre hatnak.

Így bukkantak az imipraminra és promethazinra, melyek a hormonképző sejtek számára fontos anyagcsere utakat annyira zavarják, hogy a sejtekben kiváltódik az apoptosis-mechanizmus, melynek következménye az önpusztítás.

Következő lépésben az antidepresszánsoknak a a SCLC-sejtekre gyakorolt hatását laboratóriumban vizsgálták meg. Az imipramin elpusztította mind a többé, mind a kevésbé kemorezisztens daganatsejt kultúrákat. Miután az imipramin az emberi eredetű SCLC-daganatokat egerekben többször is érzékennyé tette, Sage elérkezettnek látta az időt a klinikai kísérletekre. Ugyanis az egyébként szükséges toxicitási vizsgálatokat mellőzhették, tekintve hogy az imipramint már a késői ötvenes évek óta engedélyezték, mivel ez volt az első hatékony antidepresszívum.

Egy II. fázisú vizsgálat már lezajlott a kutatók felvilágosítása szerint. Hogy az imipramin a remélt hatást eléri-e, annak eldöntése még várat magára. Két évvel ezelőtt ezek a kutatók ugyanezzel a stratégiával, amelyet ők gyógyszer átcsoportosításnak neveznek, már egyszer megjósolták, hogy a Topiramat antikonvulzívum a gyulladásos bélbetegségeket is enyhíteni fogja.

A feltételezés azonban még nem hoz klinikai gyümölcsöket még akkor sem, ha a kutatók a "Numedii? elnevezésű cég megalapítása és a szabadalmak bejelentése révén kétségtelenné tették, hogy a sikerben anyagilag is részesedni szeretnének.














Eredeti forrás: Antidepressivum treibt Lungenkrebszellen in den Selbstmord/aerzteblatt.de

Támogasd az oldalt: https://www.patreon.com/bipolarisvilag



Tetszik a hír? Osszd meg ismerőseiddel!






Tetszik az oldal?




Feltöltő: Korcz Attila
Feltölés időpontja: 2014.02.19. 0 óra 43 perc
Módosítás időpontja: 2014.02.19. 0 óra 43 perc

Forrás: Informed
Kép forrás:

1. kép: freeimages.com (sxc.hu)





Partner linkek:

Több, mint HACCP: tobbminthaccp.hu

Ne kertelj, kertész vállalkozás:nekertelj.hu