Mi irányítjuk az álmokat, vagy ők minket?

Mindenki többször is álmodik minden éjjel, mégis, meglehetősen keveset tudunk az álmokról. Honnan jönnek? Mit jelentenek? Tudjuk-e az álmokat irányítani és értelmezni? Ismerjen meg néhány érdekes tényt!

Az álom segíthet a tanulásban

Ha valamilyen vizsgára készülünk vagy egy új feladatot akarunk megtanulni, jobb korán lefeküdni. Az álom ugyanis elősegíti a tanulást és a problémamegoldást. A Harvard-egyetem kutatói szerint agyunk az álom segítségével dolgozza fel, integrálja és értelmezi az új információkat. A jobb alvás - így a jobb tanulás - érdekében legyen a hálószoba csendes, ne szóljon a TV vagy a rádió.


A nőknek is lehet álmunkban orgazmusuk

A nők a férfiakhoz hasonlóan szintén átélhetik az orgazmust, akár erotikus álom részeként, akár anélkül is. A nemi szervek megduzzadása és síkosodása az alvás REM-fáziséban történik, akár éjjelente többször is.


A leggyakoribb álom, hogy megcsal a hitvesünk

Nincs egyedül az, aki már ébredt verítékben forgolódva, mert a partnere a legjobb barátnőjével csalta meg. Van, hogy ez az álom vissza-visszatér. Csak nagy ritkán van köze a valósághoz, inkább a félelem okozza.


Egyetlen éjjel akár egy tucat álmot is láthatunk


Az éjszaka folyamán általában 90 percenként álmodunk, és mindegyik álom valamivel hosszabb, mint az előző. Az első mintegy 5 percig tart, az utolsó, az ébredés előtti pedig akár 45 percig is.


Ébredés után még félálomban lehetünk egy darabig

Ha azt akarjuk, hogy a jó álom ébredés után is tartson, ne mozduljunk meg, mert így kicsit tovább tart a jó álom.


Még a legfurcsább álmokra is van magyarázat

Minden álomnak lehet valamilyen jelképes értelme. Az álmok gyakran vannak kapcsolatban olyan dolgokkal, amelyek rólunk és a minket körülvevő világról szólnak, és meg szeretnénk érteni őket. Ne rázzuk le ezeket az álmokat, inkább azon gondolkodjunk, milyen érzésekre késztetnek minket.


A visszatérő álmok útján üzen az elme

Szakemberek azt tanácsolják, hogy próbáljuk megkeresni a visszatérő rémálmok háttérben húzódó üzenetét. Gyakori például a fogak elvesztése vagy eltörése. Próbáljuk meg kitalálni, mit jelképeznek a fogaink, a szájunk. Lehet, hogy a kommunikációnk módján kellene javítanunk.


Álmaink irányíthatók

Egy vizsgálat résztvevőinek 64,9 százaléka tudatában volt álmában annak, hogy éppen álmodik, 34 százalékuk néha irányítani is tudja az álmait. Mindenki bír ezzel a képességgel, de fejleszthető is. Ha elsajátítjuk ezt a képességet, akkor nemcsak legyőzhetjük a rémálmokat, de el is kerülhetjük őket.


Ébren is lehet álmodni

Ez nem azonos az álmodozással. Az ébren álmodás nem nehéz, csak az aktív képzelőerőnket kell hozzá alkalmazni. Gondoljunk első lépésben egy nemrégiben látott jó álomra, keressünk egy nyugodt helyet, és hagyjuk, hogy az álom kifejlődjön, folytatódjon. Kiváló relaxációs eszköz, de az álom értelmezésére is alkalmas lehet. 

Támogasd az oldalt: https://www.patreon.com/bipolarisvilag



Tetszik a hír? Osszd meg ismerőseiddel!






Tetszik az oldal?




Feltöltő: Korcz Attila
Feltölés időpontja: 2014.03.19. 10 óra 13 perc
Módosítás időpontja: 2014.03.19. 10 óra 14 perc

Forrás: Informed
Kép forrás:

1. kép: freeimages.com (sxc.hu)





Partner linkek:

Több, mint HACCP: tobbminthaccp.hu

Ne kertelj, kertész vállalkozás:nekertelj.hu