Bipoláris betegség és párkapcsolat

Minden párkapcsolatban vannak kihívások, de különösen ott, ahol az egyik félnek bipoláris rendellenessége van. Ennek ellenére lehet jó ez a kapcsolat, és mindkét fél életét gazdagíthatja. A lehetséges veszélyekre azonban az alábbiakban hívjuk fel a figyelmet.

Felejtsük el az észérveket!

Az amigdala az agynak az a része, amelyik a "harcolj vagy menekülj?-reakcióért felelős. Ez az érintetteknél minden ok nélkül ki- vagy bekapcsolhat, így elvész a legegyértelműbb üzenet is. Ebben az állapotban az illető irracionálisan viselkedik, nincs értelme észérvekkel előhozakodni.

Ne ítélkezzünk!

Ha a bipoláris beteg éppen a mániás fázisában van, nem szabad ítélkezni fölötte. Ő ilyenkor úgy reagál a világra, ahogyan ő látja. Természetesen így van ezzel a másik fél is. Ugyanaz a világ, de két teljesen eltérő nézőpontból. Próbáljunk megértésre törekedni, és legyünk türelemmel.

Gondolkodjunk

Mikor döntünk az eszünkkel és mikor a szívünkkel? Hogyan igazoljuk döntésünket partnerünknek? Egyetlen útmutató az élettapasztalat, de elkerülhetetlen, hogy számos rossz döntés is benne legyen. A legtöbbet a hibákból lehet a tanulni.

A bántalmazás semmilyen körülmények között sem megengedhető

Ez mindkét félre egyformán vonatkozik. Az egészséges fél bántalmazásnak is felfoghatja azt a nyomást, amit rá gyakorol a beteg. Mindkettőjüknek azonban joga van meghúzni a határokat, és szakítani is, ha szükséges.

Mindenkinek joga van a boldogsághoz

Nem szabad, hogy a bipoláris betegség diagnózisa elvágja a beteget a többi embertől. Az érintettek sokszor mélyebben gondolkodnak és szélesebb a látókörük, empatikusabbak, mint az átlag. A megfelelő partner számára ajándék lehet egy ilyen társ.

Támogasd az oldalt: https://www.patreon.com/bipolarisvilag



Tetszik a hír? Osszd meg ismerőseiddel!






Tetszik az oldal?




Feltöltő: Korcz Attila
Feltölés időpontja: 2014.03.30. 19 óra 25 perc
Forrás: Informed
Kép forrás:

1. kép: freeimages.com (sxc.hu)





Partner linkek:

Több, mint HACCP: tobbminthaccp.hu

Ne kertelj, kertész vállalkozás:nekertelj.hu