Depresszió a gazdaságra is kihat

A depresszióban szenvedők problémáit gyakran alábecsülik,bár kiderült, hogy a világ legsúlyosabb egészségügyi problémái közé tartozik (a WHO adatai szerint). Február 23-án nemzetközi nap lesz a depresszió tudatosságért.

A depresszió "demokratikus betegség? - minden társadalmi csoportot érint, kortól vagy iskolázottságtól függetlenül. A depresszióra, mint betegségtípusra még mindig kevés figyelem irányul, tüneteit - mint a rossz hangulat, az élni akarás hiánya vagy épp a krónikus fáradtság - gyakran csak modorosságnak, póznak tekintik.

A depresszió jelentős hatással van az élet minőségére, és akadályozzák az egyének normál tevékenységeit. A betegségben szenvedő személy nem tudja a munkahelyi feladatait sem megfelelően ellátni.

A depresszió árát mindannyian viseljük.

A munkáltatóknak sokkal aktívabb közreműködést kellene vállalniuk a depresszióban szenvedők problémái kapcsán. Kiderült, hogy e betegséghez kapcsolódó költségek folyamatosan nőnek, és az európai országokban a 77 millió font összeget is elérik évente.

A Királyi Akadémia és a Londoni School of Economics and Political Sciences jelentése szerint a depresszió gazdasági következményeire néhány példa a tartós betegállomány vagy a termelékenység hosszantartó csökkenése az alábbiakban.

  •     a depresszióval diagnosztizált dolgozóknak a 20-55%-a vesz igénybe betegszabadságot

  •     a magasabb iskolázottságú emberek kevésbé veszik igénybe a betegszabadságot betegségük esetén, és ha mégis így döntenek, azt vonakodva teszik, hogy ne adjanak okot a munkáltatójuknak az elbocsájtásra

  •     az európai munkavállalók 20%-a nyilatkozott arról, hogy depressziót állapítottak meg nála.


A szerzők hangsúlyozzák a felettesek és vezetők szerepét az olyan támogató munkahelyi környezet kialakításában, ahol a depresszióban szenvedőknek nem kell megbélyegzéstől tartaniuk.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a távozásra tett felhívás vagy a rugalmas munkaidős foglalkoztatás sem mindig jelenti a legjobb megoldást, mert ezek is csak az elszigeteltség érzését fokozzák, és tovább mélyítik a problémát. A depresszióban szenvedőnek társadalmi befogadásra van szüksége.

- A mentális betegségekre fordított figyelem ellenére is még mindig fennáll a téves értelmezés, félreértés lehetősége, és ez az oka annak, hogy a depressziót helytelenül kezelik - magyarázza Dr. Evans-Lacko, a tanulmány szerzőinek egyike.

A jelentés szerzői egyetértenek abban, hogy a depressziót megfelelő kezeléssel gyógyítani kell. A környezet szerepét nem szabad alábecsülni. A hatékony és megfelelő kezelési módszer nem csupán a beteg és családja érdeke, hanem az egész társadalomé is.



Támogasd az oldalt: https://www.patreon.com/bipolarisvilag



Tetszik a hír? Osszd meg ismerőseiddel!






Tetszik az oldal?




Feltöltő: Korcz Attila
Feltölés időpontja: 2015.02.22. 19 óra 15 perc
Módosítás időpontja: 2015.02.22. 19 óra 17 perc

Forrás: Informed
Kép forrás:

1. kép: pixabay.com





Partner linkek:

Több, mint HACCP: tobbminthaccp.hu

Ne kertelj, kertész vállalkozás:nekertelj.hu