Skizofrénia és az omega-3 zsírsavak

Az omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó táplálékkiegészítők sok évvel a szedésük után is megakadályozzák a skizofrénia és más elmebetegségek tüneteinek fellépését - írták ausztrál és osztrák kutatók. A Melbourne-i Egyetem és a Bécsi Orvosi Egyetem kutatói eredményeiket a Nature Communications legújabb számában ismertetik.

skizofrénia

A skizofrénia leggyakoribb tünetei a hallási és látási hallucinációk, paranoid téveszmék. Leggyakrabban serdülő vagy fiatal felnőttkorban alakul ki a betegség, a tünetei hirtelen vagy fokozatosan jelentkezhetnek. A betegség a népesség 1 százalékát érinti, de ha az első fokú rokonság körében van skizofrén, a betegség kialakulásának valószínűsége más családtagoknál eléri a 10 százalékot. A genetikai és környezeti okokra egyaránt visszavezethető betegségnek jelenleg nincs gyógyszere, de enyhíthetők, vagy akár teljesen meg is szüntethetők a tünetek.

A tudósok régóta kimutatták, hogy a skizofrének esetében lényegesen csökken a többszörösen telítetlen zsírsavak, különösen az omega-3 és az omega-6 szintje a sejtmembránokban.

A Melbourne-i Egyetem kutatócsoportja 2010-ben számolt be arról, hogy az omega-3 zsírsavakat tartalmazó készítmények 12 héten át történő adagolásával akár egy évvel is késleltethető a magas kockázati csoportba tartozóknál a klinikai tünetek jelentkezése.

A vizsgálatokban 13 és 25 év közötti fiatalok vettek részt, közülük 41-en táplálékkiegészítőt, míg a kontrollcsoport 40 tagja placebót kapott. A kutatók csaknem 7 éven át követték nyomon a résztvevőket. Az omega-3 zsírsavakat szedő 41 személy közül csupán 4-nél (9,8 százalék) léptek fel a pszichotikus tünetek, míg a kontrollcsoportban a 40 résztvevő közül 16-nál (40 százalék). A placebót szedőknél ráadásul gyorsabban alakultak ki a betegség tünetei.

A kutatók rámutattak, hogy a vizsgálatokat kisszámú résztvevő bevonásával végezték, így a projekt folytatását tervezik, és tisztázni kell az alkalmazott kezelés hatásmechanizmusát is.





MedicalXpress

Támogasd az oldalt: https://www.patreon.com/bipolarisvilag



Tetszik a hír? Osszd meg ismerőseiddel!






Tetszik az oldal?




Feltöltő: Korcz Attila
Feltölés időpontja: 2015.08.15. 23 óra 13 perc
Forrás: Informed
Kép forrás:

1. kép: pixabay.com





Partner linkek:

Több, mint HACCP: tobbminthaccp.hu

Ne kertelj, kertész vállalkozás:nekertelj.hu