A depresszió genetikai hajlama leküzdhető

  • 2016-04-05 23:17:14
A környezet és a megfelelő terápia segíthet legyőzni a depresszió hátterében álló genetikai hajlamot - állapították meg patkánykísérletekkel a Northwestern Egyetem orvostudományi karának kutatói. A kutatást a Translational Psychiatry tudományos folyóirat ismertette.

depresszió

A szakemberei azt vizsgálták, hogy megváltoztatható-e a "depresszióra tenyésztett" patkányok viselkedése környezetük módosításával. Ezért játékokkal és mászókákkal teli hatalmas ketrecekbe tették őket egy hónapra.

A "játszótéren" töltött idő után a patkányokat vízzel teli tartályba tették, az ottani viselkedésük ugyanis a depresszió fokmérőjeként szolgál: a depressziós rágcsálók csak lebegnek a vízen, a kétségbeesés jeleit mutatva.

Az egyhónapos "pszichoterápia" után a patkányok energikusan úszkáltak a tartályban, a kijáratot keresve. Ezeknél az egyedeknél a depresszió vérben lévő jelzőanyagainak, vagyis biomarkereinek egy része is az egészséges egyedeknél megfigyelt szintre módosult. A környezet tehát felülírhatja a depresszió genetikai hajlamát.

A kutatók azt is meg akarták nézni, hogy a környezeti stressz kiválthat-e depressziót a kontrollcsoportba tartozó egészséges patkányoknál, ezért két héten át napi két órára elzárták őket, és az állatok depressziós viselkedést mutattak a víztartályban, és a depresszió biomarkereinek egy része a depresszióra tenyésztett patkányok vérében mért szintre változott.

Tetszik a hír? Osszd meg ismerőseiddel!


Tetszik az oldal?
Feltöltő: Korcz Attila
Feltölés időpontja: 2016.04.05. 0 óra 17 perc
Forrás: pixabay.com
Kép forrás:

1. kép: pixabay.com