Kétmilliárdot csoportosítottak át az E-alapból műtétekre, kezelésekre

  • 2016-05-21 22:14:13
Kétmilliárd forintot csoportosítottak át az Egészségbiztosítási Alap (E-alap) idei előirányzatából nagy értékű műtéti eljárások, egynapos sebészet, a járóbeteg-ellátások, valamint addiktológiai és pszichiátriai rehabilitációs kezelések finanszírozására - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkára pénteken sajtótájékoztatón Budapesten.

kórház

Mészáros János emlékeztetett arra, március végén döntött az egészségügyi államtitkárság arról, hogy az E-alap idei hétmilliárd forintos előirányzatából ötmilliárd forintot szánnak a nagy értékű képalkotó diagnosztikai kapacitások bővítésére. Az áprilistól felhasználható összeget jellemzően PET/CT-, MRI- és hagyományos CT-vizsgálatokra fordítják három egyetemi centrumban (Szeged, Pécs, Budapest), valamint egyes fővárosi és vidéki kórházakban.
   
Kiemelte, szakmapolitikai cél, hogy azok a daganatos betegek, akiknek CT- vagy MR-vizsgálatra van szükségük, 14 napon belül jussanak el rá.
   
A helyettes államtitkár elmondta, a most bejelentett kétmilliárd forintból finanszírozni tudják például a ritkán előforduló, ezért centrumokban kezelt betegségek, egyebek mellett a nyelőcsőszűkület endoszkópos műtétjét az arra alkalmas és szakmailag felkészült megyei intézményekben is.
   
Jut pénz továbbá az intra- és extrakardinális betegségek ellátására, a vékonybél kapszulás endoszkópiával történő vizsgálatára, szívbillentyű-beültetésre és az ezzel együtt járó beavatkozásokra, valamint a felnőtt csontvelő-transzplantációk számának emelésére is - tette hozzá.

Tetszik a hír? Osszd meg ismerőseiddel!


Tetszik az oldal?
Feltöltő: Korcz Attila
Feltölés időpontja: 2016.05.21. 23 óra 14 perc
Módosítás időpontja: 2016.05.21. 23 óra 14 perc

Forrás: pixabay.com
Kép forrás:

1. kép: pixabay.com