Nem lehet előre jelezni az öngyilkosságot?

A mentális betegségben szenvedők öngyilkossági kockázatát vizsgáló eszközök nem elég megbízhatóan tárják fel az érintettek állapotát - állítja egy friss tanulmány, amelyet a PLOS ONE tudományos lap ismertette.

Az átfogó analízist Matthew Large, az ausztrál UNSW Egyetem pszichiátriai tanszékének professzora vezette. Megállapították, hogy az öngyilkossági kockázatot felmérő eszközöknek nem sikerült megjósolniuk az öngyilkosság bekövetkeztét, továbbá nem találtak bizonyítékot arra sem, hogy a tudomány előrehaladt volna az elmúlt fél évszázadban ebben a kérdésben.

A kutatók azt vizsgálták, hogy mekkora az öngyilkosság esélye a nagy kockázatúnak, valamint az alacsony kockázatúnak ítélt kategóriákban, és azt, hogy mekkora az öngyilkosságok aránya a két csoportban. Elemeztek minden hosszú távú kutatást - összesen 37-et -, amely az elmúlt ötven évben a világon készült.

Összességében a vizsgálat kimutatta, hogy az öngyilkosság veszélyének értékelési módszerei valamivel jobb eredményt hoztak, mint az esély egyszerű kimutatása, de az öngyilkossági kockázati értékelésénél sajátos módon a komplex metódusok nem hoztak statisztikai előnyt ahhoz képest, mint amikor egyetlen tényezőt használtak.
Azt találták, hogy nincs megbízható módszer az öngyilkossági kockázat felmérésére: az öngyilkosságok fele az alacsony kockázatúnak ítélt csoportokban történt, míg a magas rizikójú kategóriákba sorolt betegek 95 százaléka nem követett el öngyilkosságot.






Házipatika, MTI/ScienceDaily

Támogasd az oldalt: https://www.patreon.com/bipolarisvilag



Tetszik a hír? Osszd meg ismerőseiddel!






Tetszik az oldal?




Feltöltő: Korcz Attila
Feltölés időpontja: 2016.08.09. 18 óra 55 perc
Forrás: addictus.blog.hu
Kép forrás:

1. kép: pixabay.com





Partner linkek:

Több, mint HACCP: tobbminthaccp.hu

Ne kertelj, kertész vállalkozás:nekertelj.hu