Illatok alkalmazása az orvoslásban

  • 2016-08-28 23:34:16
Úgy tűnik, hazánkban még nem elterjedt az orr használata a diagnosztikában, jó hír azonban, hogy a gyógyításban, például a betegek fájdalomküszöbének növelése érdekében alkalmaznak különböző illatanyagokat.

illat

Az illatok nagymértékben befolyásolják döntéseinket és érzelmeinket - mondja Árvai Nóra pszichológus. Ezt a tényt a modern pszichológia már kihasználja, és például marketing célokra is felhasználja - gondoljunk csak a metróban vagy a bevásárlóközpontban terjengő péksütemény illatára vagy a vágyfokozó parfümökre. Eddig alábecsültük az emberi szaglás szerepét, de mára világossá vált, hogy ha az agyat működés közben vizsgáljuk, kiderül, hogy a szagok feldolgozása jóval nagyobb agyterületet foglalkoztat, mint azelőtt sejteni lehetett. Az igaz, hogy viszonylag kevés szag-receptorral rendelkezünk, de az szaglószervünk és az agyunk közötti kapcsolatrendszer olyan kiterjedt, ami az emlősök között egyedülálló. A legújabb kutatásokból kiderült: az emberi orr nagyon érzékeny, és meglepő mértékben irányítja a mindennapi életünket. Befolyásolják a hangulatunkat, magatartásunkat, döntéseinket, érzelmeinket. Teszik mindezt úgy, hogy nem vagyunk a tudatában - mondja a pszichológus.

Zólyomi Zsolt parfümőr a WEBBeteg.hu-nak elmondta: a gyógyítás területén is lehet hangulatokat befolyásolni egy-egy illattal. Csak egy példa: a kisgyerek hosszú időre kórházba kerül, távol az otthonától, az édesanyjától. Amennyiben reprezentálni tudják azt az adott illatot a kórteremben, amelyik az otthon biztonságát, a gondoskodást és a szeretetet jelenti, bizonyítottan gyorsabban gyógyul a kis beteg - teszi hozzá a biológus végzettséggel rendelkező parfümőr, aki Versailles-ban tanulta a parfümkészítés mesterségét. Pszichés betegségek esetén (pl. részleges amnéziában) előcsalogathatóak egy-egy jól ismert illattal az elfeledett emlékek.forrás: webbeteg.hu

Tetszik a hír? Osszd meg ismerőseiddel!


Tetszik az oldal?
Feltöltő: Korcz Attila
Feltölés időpontja: 2016.08.28. 0 óra 34 perc
Forrás: pixabay.com
Kép forrás:

1. kép: pixabay.com