A gyerekkori szexuális bántalmazás a tARThatatlan kiállítás témája

  • 2016-09-05 21:01:56
A gyermekkori szexuális bántalmazással kapcsolatos tabuk ledöntése és a problémát övező hallgatás megtörése a célja a Három Hét Galériában pénteken nyíló tARThatatlan kiállításnak.

A szeptember 21-ig látható tárlat anyaga az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) fotóiból és a Beszélj róla! projekt által összegyűjtött mondatokból áll, és azt a célt szolgálja, hogy felhívja a szélesebb közvélemény figyelmét a még mindig tabunak számító problémára - közölték a szervezők az MTI-vel.
   
A kiállítást kísérő rendezvények között a galériában szeptember 9-én kötetlen beszélgetést rendeznek a gyermekkori szexuális bántalmazásról, nem csak áldozatok részére. A rendezvény egy májusi beszélgetés folytatása, amelynek helyszíne a Katona József Színház volt az ottani ARTatlan kiállítás keretében.
   
A kiállítást szervező A Beszélj róla! projekt célja, hogy megtörje a csendet és őszintén beszéljen a gyermekkori szexuális bántalmazásról. Anoni Mara 2013-ban megjelent Bűn vagy bűnhődés című könyve volt az első, amely felhívta a figyelmet a magyar társadalomban máig tabunak számító témára.
   
A www.beszeljrola.hu honlapon az áldozatok név nélkül elmesélhetik a történetüket, beküldhetnek egy-egy mondatot, amellyel az elkövető hallgatásra, szenvedésre bírta őket, a fórumon pedig kapcsolatba léphetnek egymással.
   
A szexuális abúzus szexuális visszaélést, bántalmazást jelent, amelynek sok formája lehet, a szexualizált légkör megteremtésétől a valódi közösülésig. Az elkövető minden esetben hatalmi pozícióban van a gyermekkel szemben, és ezzel a hatalommal él vissza.
   
Nemzetközi statisztikák szerint a világon minden hatodik-hetedik lány és minden tizedik fiú válik szexuális bántalmazás áldozatává 18 éves kora előtt.
   
Az áldozatok körülbelül 90 százaléka ismeri az elkövetőt, aki a legtöbbször férfi ismerős, vér szerinti apa vagy nevelőapa, más férfi hozzátartozó, családi barát, vagy szomszéd.
   
A gyermekkori szexuális bántalmazás súlyos és tartós károkat okoz az áldozatokban, ezek közül a leggyakoribbak a depresszió, a szorongás, a poszttraumás stressz szindróma és az antiszociális viselkedés. Az áldozatok körében négy-ötszörös a kockázata a magatartási problémáknak, a gyenge iskolai teljesítménynek, az otthonról elszökésnek, az alkohol- és kábítószer-fogyasztásnak.

Tetszik a hír? Osszd meg ismerőseiddel!


Tetszik az oldal?
Feltöltő: Korcz Attila
Feltölés időpontja: 2016.09.05. 22 óra 01 perc
Módosítás időpontja: 2016.09.05. 22 óra 02 perc

Forrás: pixabay.com
Kép forrás:

1. kép: pixabay.com