A téli levertség nem feltétlenül depresszió

A téli levertség nem feltétlenül számít depressziónak - közölte Makai Gábor klinikai szakpszichológus az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában.

A szakértő azt mondta, a hideg és a sötétség negatívan befolyásolja a hangulatot, különösen karácsonykor, ez azonban klinikai értelemben nem depresszió. Az egyszerű motivációhiány idővel elillan, a depressziót azonban kezelni kell - hangsúlyozta.    

Makai Gábor

Makai Gábor arról is beszélt, hogy akinek gyenge az önbizalma, hajlamos azt hinni karácsonykor, hogy ha több és drágább ajándékot, nagyobb fenyőfát vásárol, értékesebbé válik.

A téli depresszió a leggyakoribb ún. szezonális betegség. Tapasztaljuk néha a nyárral, vagy tavasszal fellépő hangulati nyomottságot, levertséget is, de sokkal ritkábban. 

A téli depresszió spektrum-betegség, a tünetek intenzitása széles skálán mozoghat. Sokan pontosan előre meg tudják jósolni, hogy mikor fognak megjelenni az első tünetek. Enyhébb formában a mi égövünkön a lakosság 10-15 százalékát, súlyosabban 2-5 százalékát érinti. 

Az Egyenlítőtől távolodva egyre kifejezettebbek a tünetek. Fontos tudni, hogy a téli depresszió csak egyike a lehangoltsággal járó hangulati betegségeknek. A depresszív tünetek és depresszióval járó pszichés betegségek többsége nem évszakhoz kötött. Az ősszel, tél elején jelentkező depresszív tünetek esetén is indokolt a diagnózis körültekintő felállítása. 

A téli depresszió legjellemzőbb tünetei a következők: borús hangulat, negatív gondolatok, sötét jövőkép megnövekedett alvásigény állandó fáradtságérzet fokozott szénhidrát bevitel érdeklődés beszűkülése, visszahúzódás a társas- és párkapcsolatokból szexuális aktivitás csökkenése csökkenő koncentrációs készség és munkateljesítmény feszültségek, érzelmi zavarok mozgásszervi panaszok, pszichoszomatikus betegségek immunrendszer gyengesége 

A tünetek jellemzően október végén, november elején jelentkeznek minden évben, és következő év tavaszával szűnnek meg. A tünetek súlyossága eltérő lehet. Aktuális életesemények, lelki történések, az átélt stressz mennyisége éppúgy befolyásolhatják, mint az ősszel mért napsütéses órák száma.









Forrás: MTI;  http://www.webbeteg.hu/cikkek/depresszio/15158/teli-depresszio-amikor-minden-nehezebben-megyKépforrás: faktor.hu

Támogasd az oldalt: https://www.patreon.com/bipolarisvilag



Tetszik a hír? Osszd meg ismerőseiddel!






Tetszik az oldal?




Feltöltő: Korcz Attila
Feltölés időpontja: 2016.12.20. 12 óra 52 perc
Forrás: MTI
Kép forrás:

1. kép: egyéb forrás - lásd alt tag - see alt tag





Partner linkek:

Több, mint HACCP: tobbminthaccp.hu

Ne kertelj, kertész vállalkozás:nekertelj.hu