Pszichiáterek szerint a közösségi oldalak magányossá tehetnek

Tyúk-tojás kérdés, hogy mi volt előbb: a magányosság, vagy a mániás közösségi médiahasználat. Járványszintű problémákról beszél a szakértő.

internet

Annyi bizonyosnak tűnik a Pittsburghi Egyetem friss kutatásából, hogy a szociális hálókon sokat tartózkodók másoknál lényegesen nagyobb eséllyel elszigeteltek.A BBC és a Live Sciencel is beszámolt a vizsgálat eredményeiről, amely 1700 fős mintán, 19 és 32 év közötti amerikaiak megkérdezése alapján készült. A válaszadók a legnépszerűbb közösségi média oldalak, köztük a Facebook, a Twitter, a Snapchat, a Tumblr és a Instagram regisztrált felhasználói közül kerültek ki.

Elérte a járvány szintjét a mentális egészségügyi problémák és a társadalmi elszigeteltség foka a fiatal felnőttek körében - fogalmazott sarkosan Dr. Brian Primack, a tanulmány vezető szerzője.

Pedig a különféle közösségi médiumok sokat hangoztatott küldetése éppenséggel az emberek összekapcsolása, a szeretet és a pozitív üzenetek hordozása lenne.

A vizsgálat arra jutott, hogy a résztvevők átlagosan naponta egy óránál többet (61 percet) töltöttek ezeken a portálokon, s hetente mintegy harminc alkalommal látogattak oda.

Több mint negyedük (27 százalék) elszigeteltségről számolt be. S minél több időt mulattak el Facebookon és társain, annál erőteljesebb magányérzetről számoltak be.Nem tudni, mi volt előbb, a közösségi média túlzó használata, vagy a vélt társadalmi elszigeteltség - mondta Dr. Elizabeth Miller társszerző. - Meglehet, a kettő kombinációja eredményezi a magányérzetet.

De még, ha az elszigeteltségérzet megelőzte is az intenzív internetezgetést, akkor is bizonyos, hogy utóbbi nem enyhítette, hanem növelte azt - tette hozzá.

A vizsgálat szerint, akik napi két óránál többet töltöttek el a közösségi oldalakon, azoknak megkétszereződött az esélye az elmagányosodásra (pontosabban annak érzetére).

Irigység fogja el azokat, akik rendre más emberek sikeresebbnek vélt életével szembesülnek. Vagy azt kell látniuk, hogy ismerőseik jelen vannak olyan vonzó eseményeken, helyszíneken, amelyekre ők nem kaptak meghívást.

S ahogy egyre több órát töltenek virtuális ismerősökkel, úgy marad mind kevesebb idejük a valós kapcsolatokra.

Támogasd az oldalt: https://www.patreon.com/bipolarisvilag



Tetszik a hír? Osszd meg ismerőseiddel!






Tetszik az oldal?




Feltöltő: Kriszta72
Feltölés időpontja: 2017.05.05. 12 óra 14 perc
Forrás: hirado.hu
Kép forrás:

1. kép: egyéb forrás - lásd alt tag - see alt tag





Partner linkek:

Több, mint HACCP: tobbminthaccp.hu

Ne kertelj, kertész vállalkozás:nekertelj.hu