A gödihez hasonló visszaélések lehetnek csaknem száz intézményben

  • 2017-07-19 01:00:28
Az LMP szerint csaknem száz olyan, fogyatékosokat és pszichiátriai betegeket ellátó intézmény működik az országban, ahol a gödi Topházban tapasztaltakhoz hasonló visszaélések gyanúja merül fel - mondta az LMP ifjúsági szakszóvivője hétfői sajtótájékoztatóján.

 

index.hu

Kanász-Nagy Máté felidézte: májusban robbant ki a botrány a gödi Topházzal kapcsolatban, miután egy civil szervezet feltárta, milyen embertelen körülmények uralkodnak a fogyatékosokat ellátó otthonban. Az LMP szakszóvivője szerint kiderült, hogy gyakorlatilag "emberraktárként" működik az intézmény, ahol felmerül a bántalmazás, a kínzás, az éheztetés gyanúja is, a komoly visszaéléseket pedig ombudsmani jelentés és minisztériumi közlések is igazolták.    

Emlékeztetett arra, hogy az LMP adatkéréssel fordult a minisztériumhoz, így kiderült, hogy a tárca és Balog Zoltán miniszter már több mint fél éve tudta, mi zajlik abban az otthonban, mégsem tett semmit. Balog Zoltánnak személyesen vállalnia kell a felelősséget az ügyben, nem maradhat miniszter - jelentette ki. AZ LMP szerint ugyanakkor ez a botrány arra is rávilágít, hogy az országban 91 olyan, fogyatékosokat és pszichiátriai betegeket ellátó intézmény van, ahol hasonló tárgyi és személyi hiányosságok tapasztalhatók, valamint felmerül a visszaélések, így az elhanyagolás, a bántalmazás, a kínzás és a megengedhetetlen kényszerítő intézkedések alkalmazásának gyanúja. Felhívta a figyelmet arra, hogy ezek az intézmények ideiglenes működési engedéllyel rendelkeznek, vagyis a minisztérium úgy üzemelteti ezeket, hogy nem felelnek meg a jogszabályoknak.     

Az LMP szerint az ügy megoldása érdekében fel kell gyorsítani az úgynevezett kitagolási programot, vagyis a lakókat emberséges lakóotthonokba kell költöztetni. A tárca ugyanis 2011 óta a 23 ezer helyből csak 700-at váltott ki - tette hozzá a politikus.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

A Bipoláris világ oldala nem az intézmények dolgozói ellen publikálta ezt a cikket. Tudjuk jól, hogy milyen nehéz és önfeláldozó munkát végeznek ezek a mentálhigiénés és rehabilitációs szakemberek azon szűkös eszközkészlettel, anyagi bázissal és humánerőforrás lehetőségekkel. Fontos lenne, ha ezek az intézmények megfelelő anyagi és szakmai támogatást kapnának. Azaz mi a weboldal annak örülnénk, ha a mentálhigiénés szakellátó intézmények, legyenek azok járó, vagy fekvőbeteg ellátók megfelelő lehetőséget kapnának arra, hogy munkájukat nyugodt körülmények között végezhessék. - Korcz Attila - felelős szerkesztő, Bipoláris világ

Tetszik a hír? Osszd meg ismerőseiddel!


Tetszik az oldal?
Feltöltő: Korcz Attila
Feltölés időpontja: 2017.07.19. 2 óra 00 perc
Forrás: Index
Kép forrás:

1. kép: Index