Újra mánia! Figyeljen a tünetekre és a jelekre tavasszal

A tavasz megnövekedett napfényes óráinak köszönhetően, a fényváltozással kapcsolatos reakcióképesség és érzékenység, a vidámságot újabb extrém mániába fordíthatja. Gondosan figyelje a hangulati változásait!

mánia

Boldog tavaszt! Mindenki jobban érzi magát a szikrázó napsütésben, különösen egy hosszú szürke tél után.A bipoláris betegek körében azonban a fényváltozással kapcsolatos reakcióképesség és érzékenység a feldobottságot extrém irányba tolhatja. A bipoláris zavar legfontosabb jellemzője a mánia, egy túlzottan energetizált állapot, amely könnyen átlendíthet a normális határon és amely később sajnálatos cselekedetekhez vezethet; a legrosszabb esetben a mániás epizód következményei pusztítóak lehetnek. A mániát mindig jobb elkerülni - mindig.

Mi az "akut mánia? és miért kell elkerülni?

A legegyszerűbben megfogalmazva, az akut mánia egy kórosan megnövekedett energiaállapot. Úgy tűnik, hogy az egész agy tele van energiával és gondolatok, ötletek és impulzusok végtelen áramlásával. Az alvás csaknem lehetetlen, mivel nincs értelme a pihenés szükségességének. A megnövekedett energia impulzus megfontolatlan és gyakran katasztrofális cselekedetekhez vezethet. A bipoláris zavar, akárcsak a diabétesz, krónikus betegség. Megfelelően kézben tartva az élet a szokásos kihívásokkal és örömökkel telik. A mániás epizód azonban messzemenő következményekkel járhat, és súlyos problémákat okozhat. Időt igényel a visszatérés az epizód utáni normális életvitelbe; a koncentráció és a lelki nyugalom visszanyerése egy folyamat. A mánia után gyakran depresszió következhet.

A viselkedésnek személyes, társadalmi és szakmai következményei lehetnek, és a lábadozás közben nehézséget jelenthet a megszokott szerepek ellátása.

Nem tudom eléggé hangsúlyozni a mánia elkerülésének fontosságát. Tekintse a mániát úgy, mint egy szívrohamot.Milyen stratégiák hatékonyak?

A mánia elkerülésének legjobb módja a stabil életritmus fenntartása. Sok bipoláris beteg számára a tavasz magas kockázatú időszak, amikor további óvintézkedések szükségesek. A társadalmi ritmuselméletek a rendszeres ütemterv és rutin betartásának fontosságát hangsúlyozzák, különös következetességgel az ébredés, a vacsora és a lefekvés tekintetében.

A kezelőorvossal való együttműködést nem lehet eléggé hangsúlyozni, és a mánia megelőzése a legnehezebb kihívás, mert egy akut epizód meglepően gyorsan kialakulhat.

A család és a barátok támogatása is nagyon fontos: tudassa velük mit figyeljenek amikor a mánia első tünetei megjelennek. Emlékszem egy szülőre aki a 25 éves fiát hozta. A fiú egy speciális témát kezdett el kutatni, mire az anyja megjegyezte: "Amikor elkezd az idegenekről gondolkodni, tudom, hogy kezdi elveszíteni a kapcsolatát a valósággal.?Egy lehetséges megoldás az ingerlékenység és az alvászavar kezelésére, olyan gyógyszerek alkalmazása amelyeket szükség szerint be lehet venni. Gyakran a mánia első jele az alvásra való képtelenség vagy az átalvási problémák. A bipoláris zavarral élőknek létfontosságú, hogy legyen egy tervük az alvás monitorozására és az alvászavar kezelésére.

Van valami új a láthatáron?

Az elmúlt évben a kék szűrőknek a mánia kezelésében történő felhasználásáról szóló tanulmány nagy figyelmet kapott - az egyik legtöbbet idézett tanulmány volt a területen. A "Bipolar Disorders? folyóiratban megjelent tanulmány 32 mániás beteg eredményéről számolt be, akik délután 6-tól reggel 8-ig kék fényt blokkoló szemüveget viseltek. Norvég és amerikai kutatók összehasonlították a mániás tünetek súlyosságát olyan kórházi betegeken, akik átlátszó szemüveget vagy kék fényt blokkoló szemüveget viseltek hét éjszaka, a szokásos kezelés mellett. A mánia besorolási pontszáma jelentősen csökkent a kék fényt blokkoló csoportban.

Arra nézve azonban nincs adat, hogy a kék fényt blokkoló szemüveg a mánia megelőzésében is hasznos lenne. További vizsgálatokat kell elvégezni, mielőtt bármilyen következtetést le lehet vonni az ilyen szemüvegek mánia megelőzésére szolgáló hatékonyságáról.

Szerző:  Melvin G. McInnis, MD, FRCPsych

Forrás: https://www.bphope.com/mania-again/

Fordította: Gy.Attila

Támogasd az oldalt: https://www.patreon.com/bipolarisvilag



Tetszik a hír? Osszd meg ismerőseiddel!






Tetszik az oldal?




Feltöltő: Korcz Attila
Feltölés időpontja: 2020.03.21. 18 óra 09 perc
Forrás: Bipoláris világ
Kép forrás:

1. kép: pixabay.com





Partner linkek:

Több, mint HACCP: tobbminthaccp.hu

Ne kertelj, kertész vállalkozás:nekertelj.hu