Új magyar fejlesztés segíti az idegrendszeri és mentális betegségek okainak vizsgálatát

Idegrendszeri és mentális betegségek okainak vizsgálatát segíti egy új magyar orvostechnológiai fejlesztés, amely a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 175 millió forintos támogatásával jött létre - közölte az MTI-vel a pályázói konzorciumban részt vevő InnovITech Kft.

A kifejlesztett rendszerrel a bélflóra összetétele és a pszichés megbetegedések közötti összefüggések vizsgálhatók - írták. A közlemény szerint a kettő összefügg, a bélflóra baktériumainak változásai akár a Parkinson-kór, az Alzheimer-kór, vagy a Huntington-kór kialakulásához is vezethetnek. Az InnovITech abban bízik, hogy a feltárt eredmények segítenek jobban megérteni a szervezeten belüli kölcsönhatásokat, így javulhat a kezelések hatékonysága.    

informatikai rendszer



A kifejlesztett informatikai rendszer képes a bélflóra összetétele és különböző pszichés megbetegedések közötti kapcsolat automatizált elemzésére, a megrendelők ezért elsősorban azok lehetnek, akik a megfelelő kezelés kiválasztásához szeretnének segítséget - olvasható a cég honlapján. Hozzátették, hogy az eredményekről tudományos közleményben is be fognak számolni.    

A projekt összköltsége meghaladta a 250 millió forintot - olvasható a támogatást megítélő Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) honlapján. A pályázói konzorcium a vállalatok kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységét támogató felhívásra jelentkezett, amelyet 2018 januárjában hirdettek meg. A hivatal döntése alapján 66 pályázat összesen 18,1 milliárd forint vissza nem térítendő hozzájáruláshoz jutott az NKFI Alapból.    


Az informatikai fejlesztésekkel foglalkozó InnovITech egy debreceni egészségügyi szolgáltatóval, a UD-GenoMed Kft.-vel valósította meg a projektet. A konzorciumban a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika is részt vett szakmai közreműködőként - olvasható a közleményben.

Támogasd az oldalt: https://www.patreon.com/bipolarisvilag



Tetszik a hír? Osszd meg ismerőseiddel!






Tetszik az oldal?




Feltöltő: Korcz Attila
Feltölés időpontja: 2021.08.02. 16 óra 42 perc
Forrás: MTI
Kép forrás:

1. kép: pixabay.com





Partner linkek:

Több, mint HACCP: tobbminthaccp.hu

Ne kertelj, kertész vállalkozás:nekertelj.hu