Petra Rattue: Lítium terápia - Előnyök és hátrányok nem egyértelműek /Medical News Today/

A Bipoláris világ ismét egy minőségi angol fordítást publikál, ezúttal a Lítium terápiáról. A bipoláris zavar leghatékonyabb, hosszú távú kezelésére szolgáló gyógyszere a lítium. Védelmet nyújt a depresszió és a mánia ellen, valamint csökkenti az öngyilkosság és a korai halálozás kockázatát. A "The Lancet" (?1) -ben megjelent tanulmány(?2) alapján, a másodlagos egészségügyi kockázatok miatti aggodalmak teszik ellentmondásossá a lítium használatát.

A bipoláris zavar leghatékonyabb, hosszú távú kezelésére szolgáló gyógyszere a lítium. Védelmet nyújt a depresszió és a mánia ellen, valamint csökkenti az öngyilkosság és a korai halálozás kockázatát. A "The Lancet" (?1) -ben megjelent tanulmány(?2) alapján, a másodlagos egészségügyi kockázatok miatti aggodalmak teszik ellentmondásossá a lítium használatát. 

A cikk szerzői körülbelül 400 tanulmányt(?3) vizsgáltak meg, annak érdekében, hogy megállapítsák a lítium lehetséges káros hatásait. Kutatásaik szerint, a lítium terápia alatt állóknál a pajzsmirigy és mellékpajzsmirigyben előforduló rendellenességek előfordulási aránya 25%-os, szemben a populációra vetített 0,1 - 3% -os aránnyal valamint a lítium súlygyarapodást okoz és enyhén csökkentheti a vesék vizelet-koncentráló képességét. 

Kiemelik továbbá, hogy a terhesség alatti lítium terápia miatt kialakult veleszületett rendellenességekre nagyon kevés bizonyíték van, mint ahogy a lítium miatti bőrproblémákra és hajhullásra.

A szerzők javasolják, hogy a lítium terápia megkezdése előtt a betegek beszéljék át orvosukkal az esetleges mellékhatások körét, és utalnak arra is, hogy a mellék-pajzsmirigy túlműködés kockázata miatt az általános vérvizsgálat keretében szérum kalcium szint ellenőrzés is indokolt. Álláspontjuk szerint a lítium hatása a terhességre nem egyértelmű és több bizonyítékra van szükség, ezért azt javasolják, hogy az alábbi tartalmú tájékoztatást adjanak a szülőképes korú nőknek akik lítium terápiát fontolgatnak, ahelyett hogy kontra-indikációra hivatkozva eleve kizárnák: "Azon lítium kezelésben részesülő nőket akik teherbe kívánnak esni vagy már megfogantak arról kell tájékoztatni, hogy a születési rendellenességek kockázata nem bizonyított; a betegnek és az orvosnak kell egyedi esetben mérlegelni a kockázatokat, a babát érő gyógyszer ártalom és az anya hangulati instabilitását figyelembe véve, mielőtt leállítanák a lítium terápiát."

Továbbra is megerősítik azt az álláspontot, amely szerint, további kutatásra van szükség amely tisztázhatja a kapcsolatot a lítium, kalcium és a vesék között; azonban a 12 havi vagy korábbi vérkép és vizeletvizsgálatok nagyon fontosak (vese, pajzsmirigy funkció ellenőrzés különösen). Rendellenes eredmények és a családban előforduló belgyógyászati betegségek esetén az ellenőrzéseket sűrűbben kell elvégezni. 
Szükséges lenne a vértesztek azonnali megismétlése hangulatingadozáskor (pl. mánia esetén) valamint rögzíteni a mellékhatásokat is (haj és bőrproblémákat beleértve) így növelhetőek a bizonyítékok.

A szerzők kiemelik, hogy a lítium túladagolás veszélyes, amely előállhat nátrium és vér volumen csökkenésétől is. A lítium mérgezés legtöbb esetben hasmenés, hányás, szív- és veseelégtelenség, műtét esetében, vagy másodlagos gyógyszerkölcsönhatás, pl. nem szteroid gyulladáscsökkentők, és vérnyomáscsökkentők (angiotenzin-konvertáló-enzim) szedésekor következik be. 

Következtetésük: 
A bizonyítékok erősítik a lítium terápiás előnyeit a helyettesítő szerekkel szemben, amely a lítium szélesebb körű alkalmazásához vezethet. A klinikai gyakorlatra vonatkozó iránymutatások már régóta a lítiumot tekintik a bipoláris zavar első vonalbeli, hosszú-távon adható gyógyszerének, azonban alkalmazása visszaszorult, részben az egészségügyi aggályok miatt...Ezen összefoglaló a káros mellékhatásokra vonatkozó bizonyítékok átfogó szintézisét nyújtja, amelyeket figyelembe kell venni a klinikai döntéseknél és felhívja a figyelmet további kérdések sürgős tisztázására. 

Ausztrál orvosok - Dr. Gin S Malhi /Sydney-i Egyetem/ és Dr. Michael Berk /Melbourne-i Egyetem/ a következő megjegyzést fűzték: 

"A hatékonysági mutatókat tekintve - amelyek frissítették a lítium rangsorát - és az új adatokkal, amelyek értelmében újraértelmezhetők a lítium káros mellékhatásai, ez a tanulmány időszerűen tisztázza a lítium terápiával összefüggő toxicitást és az egyensúlyt, megerősítve szerepét, mint a bipoláris zavar egyik gyógyszeres kezelési lehetőségeként. 

?) 1 USA heti és havilap onkológia, neurológia és fertőző betegségek területén
?) 2 http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(11)61516-X/fulltext
?) 3 Meta-analízisek, randomizált kontroll vizsgálatok, adatbázisok
Gy. Attila fordítása

Támogasd az oldalt: https://www.patreon.com/bipolarisvilag



Tetszik a hír? Osszd meg ismerőseiddel!






Tetszik az oldal?




Feltöltő: Korcz Attila
Feltölés időpontja: 2012.06.01. 1 óra 37 perc
Forrás: Bipoláris világ
Kép forrás:

1. kép: oktatási oldal

2. kép: videoklinika.hu





Partner linkek:

Több, mint HACCP: tobbminthaccp.hu

Ne kertelj, kertész vállalkozás:nekertelj.hu