A családA családnak nagyon fontos szerepe van a beteg,érzelmi állapotának egyensúlyában. Viszont sajnos a mániás depresszió-s betegek nagy százalékának problémái vannak a családjával. Sokszor öngenerál kapcsolat romlás alakul ki. Ennek okai lehetnek: - a mániás szakaszban a beteg antiszociális, ellenkező, utasítások figyelembe nem vevő, esetenként agresszív viselkedése.


Depressziós szakaszban a családtagok azt hihetik,hogy a beteg(gyerek)kerüli az iskolát,munkahelyet.
A családnak mindenképp kell támogatni a beteget,illetve meg kell nyugtatni,hogy a betegség kezelhető.

család A kezelés sikeressége az már mindenképpen,amikor a beteg bár gyógyszerek segítségével, de teljes életet élhet. A családtagok a mániás fázisban lévő beteggel megértően, de óvatosan fegyelmezőnek kell lennie.
A depressziós szakaszú beteget biztatni kell a jövőt illetően és közölni vele, hogy ezt más is megélte. Fontos minél többször kontaktusba kerülni a beteggel, főleg gyermek esetén.

Ezen kívül fontos tudatni a beteget, hogy a betegség egy komoly dolog és ő is vegye komolyan, illetve, hogy őt is komolyan veszik.

Fontos a türelem hetek, rossz esetben hónapok is eltelhetnek a gyógyulási Nem szabad feladni a harcot és ehhez nagy segítség lehet a család.

Egy személyes tapasztalatom az antidepresszánsok és egyéb pszichotikumok étvágyfokozó hatással rendelkeznek, ezért ne etessük túl a beteget és figyeljük folyamatos a testsúlyát.

Ami a legeslegfontosabb mutassuk ki szeretetünket a beteg iránt, így ő is jobban kötődik az élethez.

A szeretet és a gondoskodás elengedhetetlen része a gyógyulásnak. Minden jót!

Tetszik az oldal?


Forrás: