RelaxációAz alvás és ébrenlét mellett létezik egy harmadik fontos élettani állapot, az ellazult - idegen szóval relaxált - állapot.


relaxációVizsgálatok szerint ilyenkor csupa pozitív változás jelentkezik testünkben:

jelentősen javul a szervek - többek közt az agy - oxigénellátottsága, ráadásul nagyobb mértékben, mint akár mély alvás közben,18-20%-kal lassul az anyagcsere, csökken vérünk tejsavtartalma, kitágulnak az erek, így javul szerveink vérellátása, csökken a vér koleszterinszintje, illetve előnyösen változik a hasznos és a káros hatású koleszterinfajta aránya, megnő a vér endorfinszintje, ami magasabb fájdalomküszöbbel és kellemes közérzettel jár, agyunk több alfa agyhullámot termel, ráadásul szinkronizált alfahullámokat, ami vizsgálatok szerint elősegíti sejtjeink regenerációját.

A relaxáció a stressz leghatékonyabb, természetes ellenszere, márpedig a stressz egészségünk legfőbb ellensége. Mérések szerint 20 perc relaxálás körülbelül annyi stresszt vezet le szervezetünkből, mint 3-4 óra alvás!

Javasoljuk, hogy eleinte fekve vagy kényelmes fotelben ülve tanuld a relaxálást. Irányítsd tekintetedet meredeken felfelé egy pontra, az előrefelé nézéshez képest kb. 45 fokos szögben! Addig nézd a kiválasztott pontot, amíg szemhéjad el nem nehezedik! Ekkor csukd be a szemedet, s tekintetedet irányítsd úgy, ahogy neked jól esik!

Ezt követően sóhajts egy mélyet, majd lazítsd el izmaidat tetőtől talpig!

Ezt lehet úgy végezni, hogy szemhéjadra figyelsz, ellazítod azt és a szemedet körülvevő izmokat, majd elképzeled, hogy ez a kellemes lazaság lassan végigáramlik testeden, le, egészen a lábujjadig, s így minden izmodat elernyeszted.

relaxáció akár a munkahelyen Megteheted azt is, hogy lépésről lépésre végiggondolod testedet, s magadban ki is mondod: "Ellazul a fejem tetején a bőr...

Ellazul a homlokom...
Ellazul a szemhéjam...
Ellazul az arcom...
Ellazul a vállam, a karom, a kezem...
Ellazul a mellkasom kívül és belül...
Ellazul a hasam kívül és belül..
Ellazul a combom...
Ellazul a lábszáram...
Ellazul a lábfejem..."

Ha még ekkor is feszültnek érzed magad, akkor érdemes akár kétszer, háromszor is végiglazítani testedet. Ezt követően képzelj el érzékletesen egy számodra kellemes pihenőhelyet! Játszd azt, hogy ott vagy! Figyeld meg, mit látsz, mit hallasz, mit érzel! Akár illatot, ízt is elképzelhetsz!

A lényeg, hogy érzékletesen éld bele magad, mintha valóban ott lennél a számodra ideális, nyugalmat árasztó helyen, ami lehet például egy jól sikerült kirándulás vagy nyaralás helyszíne. Ezután gondolatban számolj visszafelé 25-tôl, 50-tôl, vagy akár 100-tól egyesével, s közben képzeld is magad elé a számokat!

A számokra gondolás azért segíti az ellazulást, mert leköti a többek közt számolással foglalkozó bal agyféltekét, míg a számjegyek elképzelése leköti a többek közt a képzelettel foglalkozó jobb agyféltekét.

Ha viszont mindkét agyféltekének munkát adunk, akkor nem marad olyan agyterület, ami a problémáinkon rágódna, s így egyre jobban elmerülhetünk a kellemes pihenésben. Néhány mély sóhajtás is segít az ellazulásban.

Ezt követően élvezheted a kellemes, ellazult, mégis éber állapotot. Amikor pedig elég volt, fokozatosan térj vissza a megszokott éber állapotba, pl. a következő szavakat mondva magadban: "Hamarosan 1-től 5-ig számolok.

Öthöz érve kinyitom a szemem, friss leszek, éber leszek, jól és tökéletesen egészségesnek érzem majd magam. 1,2,3, öthöz érve kinyitom a szemem, friss leszek, éber leszek, jól és tökéletesen egészségesnek érzem majd magam. 4,5" - itt ténylegesen nyisd ki a szemed, esetleg csettinthetsz is - "szemem nyitva, friss vagyok, éber vagyok, jól és tökéletesen egészségesnek érzem magam, jobban, mint korábban. És ez így van." Mi a relaxáció?

A relaxációs módszerek arra irányulnak, hogy megszüntessék a szorongás testi és lelki tüneteit. A szorongást, mint érzelmi állapotot nem szükséges leírni sem, hiszen minden ember átélte már ezt. Ebben az állapotban veszélyérzetünk, aggodalmaink támadnak, feszültek vagyunk, menekülnénk, vagy türelmetlenek vagyunk, de az is lehet, hogy agresszívekké válunk a szorongástól. A szorongás testi tünetei lényegében megegyeznek a pánikroham tüneteivel, esetleg intenzitásuk alacsonyabb szintű. A relaxáció szó szerint ellazulást jelent, s a legtöbb relaxációs módszer elsősorban az izmok ellazítására koncentrál.

A szorongás egyik vezető tünete ugyanis az izomfeszülés, amit sokszor csak akkor veszünk észre, amikor ellazulunk. Ez az izomfeszülés okozhat egy-egy szorongató helyzetben akár izomlázat is, de fáradékonyságot, fejfájást, derékfájásokat is. Hogy az izomfeszülés és a lelki feszültség közt milyen szoros kapcsolat van, azt bizonyítja az is, hogy a szorongáscsökkentő gyógyszerek általában egyben izomlazítóként is használatosak.

A relaxáció (és a hipnózis) egyik lényeges hatóeleme, hogy amit elképzelünk, azt a testünk meg is valósíthatja. Ez természetesen nem megy mindenkinek egyformán, de relaxálni mindenki megtanulhat. A képzelet erejét mutatja, amikor egy nagy "ásító" kapu, vagy mások ásításának látványától magunk is ásítani kezdünk.

A szorongásos rosszullétek kialakulásának egyik lényeges eleme, hogy a kliens elképzeli azt, amitől fél, és ezáltal az megvalósul. Jól ismert jelenség, hogy saját légzésünket, saját pulzusunkat sokszor nem tudjuk hitelesen megmérni, mert pusztán attól, hogy megfigyeljük, megváltozik a légzés vagy a pulzus üteme.

Ha csukott szemmel állunk, és elképzeljük, hogy előre dőlünk, elkezdhetünk ingani. Relaxációban a kliens a terapeuta segítségével elsajátítja azt a képességet, hogy képzeleti képek ill. magában kimondott szavak segítségével képes legyen az izmok ellazulását előidézni testében.

Erre több rásegítő módszer is van, az egyik legelterjedtebb a progresszív relaxáció, melyben először megfeszítjük izmainkat, hogy aztán, amikor ellazítjuk őket, könnyebb legyen átélni az ellazulást.

A másik ismert módszer az autogén tréning, amelyben az izomellazulást a végtagok és a test elnehezülésének elképzelésével érjük el.

Természetesen a relaxációs technikák révén nemcsak az izmok feszülését, hanem a szívritmust, vérnyomást, légzést és egyéb testi funkciókat is befolyásolhatunk kellő gyakorlás után.

Fontos, hogy a relaxációt arra képzett, diplomával rendelkező szakember segítségével sajátítsuk el, mert hozzá nem értők kezében a relaxáció akaratlanul is veszélyessé válhat.

Bizonyos, szakmailag nem ellenőrzött, látványos sikert, gyógyulást, gazdagodást, stb. ígérő módszerekben (mozgalmakban?) a relaxációt a kliens személyiségének megismerése nélkül gátlástalanul alkalmazzák, s több eset is ismeretes, ahol komoly károsodások léptek fel a "kezelés" hatására.

Ugyanezért nem ajánljuk a szabad forgalmazású relaxációs kazetták használatát sem.

Az a kitétel ugyanis, hogy "mindenki saját felelősségére" használja, csak akkor volna helytálló, ha a laikus felhasználó valóban tisztában lenne a kockázatokkal.

Tetszik az oldal?


Forrás: