DiagnózisA bipoláris zavar súlyos mániás, súlyos depressziós és súlyos kevert fázisaiban előfordulhatnak a pszichózis tünetei, vagy pszichotikus tünetek lehetnek. A bipoláris zavarral küzdő betegeket, akiknél előfordulnak ezen szimptómák, néha helytelenül skizofréniával, vagy egyéb súlyos mentális betegséggel diagnosztizálják.


bipoláris zavar diagnózis

Állandó fluktuációAz állandó fluktuáció a betegség alapvető természete. Az erőnlét, a hangulat, a gondolkodás, az alvás és az aktivitás mind a folyamatosan változó biológiai jegyek között van, melyet a bipoláris zavarban szenvedő páciensek tapasztalnak.

Betegség altípusaiBipoláris I. ciklotímia


Diagnózis A BNO szerint a bipoláris I. zavar esetén egy vagy több mániás vagy kevert epizód állt fenn. A depresszív epizód megléte nem szükséges a bipoláris I. diagnózishoz, habár a bipoláris I. betegségben szenvedők túlnyomó többsége depressziós epizódon is átesett.Bipoláris II. ciklotímia

A bipoláris II. a sokkal gyakoribb, de nem kevésbé súlyos diagnózis, mely esetén rendszerint egy vagy több hipomániás epizód és egy vagy több súlyos depressziós epizód állt fenn.

Egy hipomániás epizód fennállása is elég a diagnózis felállításához. Ez a kikötés különbözteti meg az unipoláris depressziótól.

Bipoláris II. esetén nincs súlyos mániás epizód, ez különbözteti meg a bipoláris I.-től. Nagyon enyhe bipoláris zavar, a depresszió, illetve mánia csak nagyon gyenge formájában van jelen, kezelést többnyire nem igényel. Talaján könnyen alakulhat ki bipoláris I, vagy bipoláris II.

Ciklusok


A betegség lefolyása:A hangulatingadozások fázisainak gyakorisága szerint megkülönböztetünk normál vagy klasszikus-, rapid-, ultra rapid- és ultra rapid ultradián ciklusú lefolyást.

Klasszikus: Évente négy hangulatingadozás. Rapid ciklus: Évente több mint négy hangulatingadozás. Ultra rapid ciklus: Havonta több hangulatingadozás váltakozik. Ultradián ciklus: egy napon belül váltakoznak a fázisok. Nagyon nehéz megkülönböztetni a kevert fázistól.

Félrediagnosztizálás: A bipoláris zavart gyakran diagnosztizálják félre unipoláris depressziónak, szorongásos zavarnak, kényszerképzetes/rögeszmés zavaroknak és a személyiség zavar különböző formáinak, például borderline személyiségzavarnak.

Remisszió: amikor a beteg tartósan jó állapotba kerül és tünetmentes. Ez az állapot,nem jogosítja fel a beteget a gyógyszer abbahagyására,mivel az vissza eséshez vezethet.

Tetszik az oldal?


Forrás: