Orvos és betegAz orvos és beteg együttműködése fontos a terápia sikere szempontjából. A páciensek akár ötöde is kórházi kezelésre szorulhat a gyógyszeres terápia önkéntes elhagyása miatt.


Az orvos és beteg együttműködéseAz orvos és beteg együttműködése fontos a terápia sikere szempontjából. A páciensek akár ötöde is kórházi kezelésre szorulhat a gyógyszeres terápia önkéntes elhagyása miatt. Nemzetközi tapasztalatok

A GfK LHS Healthcare vizsgálatai, valamint nemzetközi tapasztalatok szerint az orvos és beteg megfelelő együttműködése esetén az egészségügyi ellátás eredményesebb lehet és hozzájárulhat a munkaképes idő kiesése és az esetleg komolyabb beavatkozások okozta társadalmi költségek csökkentéséhez.

orvos és beteg Az Európai Gyógyszerértékelési Ügynökség (EMEA) meghatározása szerint a termék és a hozzákapcsolódó információ kizárólag együtt testesíti meg a gyógyszert, azaz a gyógyszer szinte semmit nem ér tájékoztatás nélkül.

Egyre több tudományos vizsgálat bizonyítja, hogy ez valóban így van: a gyógyszerrel történő gyógyítás eredményessége jelentősen nő, ha a betegek megértik és átérzik a terápia szükségességét és lényegét.

Az információs társadalom egyik meghatározó jellemzője, hogy megtermelt javaink jelentős része információ és a különböző vizsgálatok azt mutatják, hogy a hasznosulás alapfeltétele a gyógyszerek esetében is a hiteles, megbízható és gondosan célba juttatott információ.

Egyre inkább látjuk, hogy magát a gyógyszert nem lehet pusztán a hatóanyag és az ár kérdésére korlátozni, a páciensek számára biztosított személyre szóló, illetve tanácsadás keretében megosztott információ kiemelkedően fontos.

Nemzetközi tapasztalatok szerint az új gyógyszert kapó krónikus betegek 28 százaléka a 10. nap után abbahagyja a gyógyszerszedést. Ez az arány idővel fokozódik 7-12 hónapon belül már a páciensek 70 százaléka áll le krónikus betegségére kapott gyógyszereinek szedésével. A GfK LHS Healthcare hazai vizsgálatai szerint a páciensek számára tervszerűen és átfogó módszerekkel eljuttatott információ a krónikus betegségek kezelési hatékonyságát jelentős mértékben képes növelni.

Magas vérnyomás esetén


Magas vérnyomás-betegség esetében például a betegeknek életük végéig szedniük kellene vérnyomáscsökkentő gyógyszereiket, azonban átlagosan csupán 9 hónapig szednek egy gyógyszert. Az orvos és a beteg együttműködését javító programokkal - pl. ilyen a Nemzeti Népegészségügyi Program részeként futó ?Éljen 140/90 alatt, program - ugyanakkor jelentősen, akár 65 százalékkal is növelhető a gyógyszerszedési idő. Hűség a terápiához

Orvos és a beteg együttműködése


A gyógyszertámogatás költségét viselő biztosítók kiadásai azonban a gyógyszerek nem megfelelő ideig való szedéséből adódóan nem feltétlenül csökkennek.

A GfK LHS Healthcare felmérései szerint ugyanis azoknak a betegeknek az aránya, akik krónikus betegségük kezelésére rendelt gyógyszerük szedését idő előtt abbahagyják és emiatt rövidesen kórházi kezelésre szorulnak, 5-20 százalék között mozog. Ez pedig nagyobb kiadás a biztosítónak, a páciens munkaképtelensége miatt ráfizetés a gazdaság számára, illetve kudarc az orvos számára, hiszen nem tudta megfelelően ellátni betegét.

A beteg pedig nem érti, miért került kórházba, pedig orvosnál is járt. ?Az orvos-beteg kapcsolat a mai gyakorlatban ritkán foglal magában együttműködést akár a terápiára vonatkozóan. Amennyiben mellérendelt kapcsolat alakul ki és közös döntés születik a terápiáról, úgy a páciens jobban tud alkalmazkodni a kezelés követelményeihez fejtette ki dr. Lantos Zoltán, a GfK LHS Healthcare divízióvezetője.

Ez annak következménye, hogy a páciens több információval rendelkezik, mint azok, akik csak utasítást kapnak. Így maga is jobban megérti, átgondolja a lehetőségeit, és úgy érzi, hogy a végül közösen kiválasztott kezelés a számára legalkalmasabb, tehát hűségesen követi azt.

Nem csak a terápiájában alkalmazott gyógyszer adagolását tartja be pontosabban, hanem hosszabb ideig is használja a gyógyszert, ami által nagyobb egészségbeli haszonhoz jut.kép forrása: ewawojcik.pl

Tetszik az oldal?


Forrás: