KilátásokMinden betegnek, aki bipoláris zavarban szenved, fel kell ajánlani a kezelést olyan gyorsan, amilyen gyorsan csak lehet. Ez a beteg és környezete érdeke is.


mániás depresszió

Kezelési lehetőségekA diagnózis felállítása után a kezelés lehetőségét hangulatstabilizáló szerrel, első sorban lítiummal kell kezdeni. Külföldön a betegek, akik ebben a betegségben szenvednek, részt vehetnek egy pszichopedagógiai előadássorozaton, ami a betegségről szól.

A szerző ennek a betegtájékoztató előadásoknak a meghonosításán fáradozik saját rendelőjén belül is. A valószínűsége annak, hogy a beteg egy új mániás vagy depresszív epizódot él át az első alkalom után, szinte 100%!. Ezeknek az újabb fázisoknak a konzekvenciái végzetesek lehetnek, amiért a legtöbb betegnek egy hosszú távú kezelésre van szüksége az új epizódok megelőzése végett

Valójában nehéz megmondani, mennyire lehet meggyógyítani a depressziót vagy a bipoláris zavart. A fő cél az, hogy az érintett jól érezze magát, nehézség nélkül helyt álljon az életben.

kilátások A bipoláris betegségnél akkor nevezhetjük a kezelést sikeresnek, ha a betegség egyik jellemző fázisa lezárul, és ezután nem következik már extrém hangulati változás, vagyis a kiegyensúlyozott állapot tartósan fenntartható.

Az egykor beteg ember érdeke azt kívánja, hogy azt a gyógyszert, mely állapotának stabil beállását biztosítja, folyamatosan és tartósan szedje. A szakorvosi konzultáció mintegy egy év elteltével hozhatja azt az eredményt, hogy a szer elhagyható, de erre nincs általános érvényű szabály.

Az esetek többségében a gyógyszeres kezelést úgy kell tekinteni, mint a cukorbetegség esetében az inzulin-adagolást, amely az egészséges állapot fenntartásához szükséges.

A hasonlat annál is inkább alkalmazható, mert itt is egyfajta anyagcsere-zavar valószínűsíthető a tünetek hátterében. Fő szabály, hogy a kezelést a beteg orvosi konzultáció nélkül, "saját szakállára" ne hagyja abba.

Egyfajta jogos aggodalom érezhető a betegek részéről, attól tartanak, hogy hozzá lehet szokni a gyógyszerhez. Végül is nincs olyan táplálék vagy akár szokás, amitől az ember ne válhatna függővé, de a kezelésre alkalmazott gyógyszerek esetében elmondható, hogy külön egészségre káros függőséget nem okoznak.

A betegség krónikus jellegéből következik, hogy a hosszan tartó kezelés során rendkívül fontos a beteg együttműködése orvosával, akinek viszont tudatában kell lennie, hogy a betegnek őszinte, megértő kapcsolatra van szüksége orvosával. Ha lehet, itt még fontosabb a kölcsönös bizalom, mint a gyógyítás más területén.

Ha sikerül a megfelelő terápiát kiválasztani, jól működik az orvosi segítség és a beteg egyéb szociális kapcsolatai, akkor nagyon nagy százalékában teljesen normális, sikeres életvitel alakítható ki.

A bipoláris zavarok kezelésénél szinte minden esetben a lítiumra és más alternatív szerekre hagyatkozhatunk, pszichoterápiával kiegészítve, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy a hangulatstabilizáló kezelés nem minden esetben bizonyul hatásosnak.

Nagyon fontos a család támogató szerepe, és a részletes felvilágosítás, a pszichoedukáció, amely segítségével a beteg már korai fázisban képes felismerni a tüneteket és az epizód teljes kibontakozása előtt fordul orvoshoz. Érdemes még megemlíteni, hogy a mániás depressziós betegek az átlagnál jobb nyelvérzékkel bírnak, és előfordulása nem ritka a művészek között. Bipoláris zavarban szenvedett például Robert Schumann, Virginia Woolf, Ernest Hemingway vagy Vincent van Gogh.

A gyógyszerek és a pszichoszociális kezelés szerepeSzámos pszichoszociális kezelésre van lehetőség. Kimutatták, hogy ezek a terápiák megfelelőbb hangulati stabilitást, kevesebb kórházi kezelést és jobb működést eredményeznek. Meg kell említeni, hogy gyakran a családtagok számára is hasznos lehet a pszichoszociális terápia.

A kognitív viselkedésterápia segít a bipoláris zavarban szenvedőknek, hogy megtanulják megváltoztatni helytelen vagy negatív gondolati mintázataikat és viselkedésüket.

A pszichoedukáció (oktatás a pszichés folyamatokról) célja, hogy a bipoláris zavarban szenvedők és családtagjaik megismerjék a betegség természetét, megtanulják felismerni a visszaesés jeleit, hogy idejében segítségért tudjanak fordulni, amivel esetleg meg lehet előzni egy súlyos mániás vagy depresszív epizódot.

A családterápia célja, hogy a beteg családjában gyakran előforduló stressz kezelésében segítsen.

orvos

Az orvos szerepeAz orvos majdnem biztos, hogy egy folyamatos terápiát javasol a hangulatingadozások stabilizálására. Hangulatingadozások azonban még a kezelés alatt is jelentkezhetnek. Ezt azonnal tudatni kell az orvossal, aki ilyenkor segíthet egy rosszabb epizód megelőzésében azzal, hogy igazít a kezelési terven. Ezért igen fontos, hogy a betegnek minél őszintébb kapcsolata legyen orvosával, hogy képesek legyenek megbeszélni a terápiával vagy a beteg állapotával kapcsolatban felmerülő kételyeket.

Bipoláris táblázatHa többet megtudnak a bipoláris zavarról, Ön és családja sikeresebben tud majd megküzdeni az Ön betegségével. Talál egy hangulati táblázatot a pszichiatria24x7-en. Ez a táblázat egy hasznos eszköz Önnek és orvosának, hogy könnyebben tudják ellenőrizni az Ön betegségét. Segítségével egyben láthatja az összes információt a napi hangulatára, életében történő eseményekre, alvási mintázatokra és az Ön által szedett gyógyszerekre vonatkozólag.

GyógyszerekA "hangulatstabilizátornak" nevezett gyógyszereket főleg azért adják, hogy a bipoláris zavarban szenvedő beteg hangulatingadozásait kordában tartsák. Az ilyen kezelések általában sokáig, évekig tartanak. Egyéb terápiák is jöhetnek emellé, többnyire rövidebb távúak a mániás és depresszív epizódok kezelésére, amelyek a hangulatstabilizátorra épülő kezelés ellenére előfordulhatnak.

Antipszichotikumok


Az atípusos antipszichotikus szerek is használatosak a bipoláris zavar kezelésében. Ezek a szerek különösen értékesek az akut mánia kezelése szempontjából, illetve a pszichotikus tünetek enyhítésében.

Lítium


A lítiumot régóta használják, mint elsődleges kezelési módot a mánia kontrollálására, illetve mind a mániás, mind a depresszív szakaszok megelőzésére.

Antikonvulzívumok


Az antikonvulzív szerek szintén hangulatstabilizátorként hatnak, főleg olyan betegeknél, akik nem reagálnak megfelelően. Néha lítiummal kombinálva, vagy alternatív kezelésként használatosak. Az antikonvulzív terápiák új generációja szintén hatékonynak bizonyult a hangulatingadozások stabilizálásában.

Benzodiazepinek


A nagy potenciájú benzodiazepinek hasznosak lehetnek az álmatlanságban szenvedő betegek számára, mert jobban alszik tőlük a beteg. Mivel ezekhez a szerekhez hozzászokás alakulhat ki, célszerű a rövidtávú alkalmazásuk.

Amit orvosával tudatnia kell


- A legjobb, ha minden hangulati változásáról beszámol orvosának. Így megelőzhető egy esetleges súlyos mániás vagy depresszíós epizód a gyógyszerelés megváltoztatásával.
- Az orvosnak tudnia kell minden gyógyszerről, beleértve a gyógyszernek nem minősülő szereket is, mert kölcsönhatásba léphetnek a bipoláris zavarra felírt gyógyszerrel.
- Nagyon fontos, hogy a gyógyszereket szigorúan előírás szerint kell szedni, és nem szabad felhagyni a szedésükkel, még akkor sem, ha a tünetek éppen nem jelentkeznek. Minden, a gyógyszerekkel vagy a terápia csökkentésével vagy elhagyásával kapcsolatosan felmerülő kételyt meg kell osztani az orvossal.

Pszichoszociális kezelések


Számos pszichoszociális kezelésre van lehetőség. Kimutatták, hogy ezek a terápiák megfelelőbb hangulati stabilitást, kevesebb kórházi kezelést és jobb működést eredményeznek. Meg kell említeni, hogy gyakran a családtagok számára is hasznos lehet a pszichoszociális terápia. A kognitív viselkedésterápia segít a bipoláris zavarban szenvedőknek, hogy megtanulják megváltoztatni helytelen vagy negatív gondolati mintázataikat és viselkedésüket. A pszichoedukáció (oktatás a pszichés folyamatokról) célja, hogy a bipoláris zavarban szenvedők és családtagjaik megismerjék a betegség természetét, megtanulják felismerni a visszaesés jeleit, hogy idejében segítségért tudjanak fordulni, amivel esetleg meg lehet előzni egy súlyos mániás vagy depresszív epizódot. A családterápia célja, hogy a beteg családjában gyakran előforduló stressz kezelésében segítsen.Tetszik az oldal?


Forrás: