Emelt biztonsági fokozatú pszichiátriai részleg épül az országos idegsebészeti intézetben

Emelt biztonsági fokozatú pszichiátriai részleg épül az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézetben (OMIII) - mondta az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Budapesten.

Kásler Miklós a sajtótájékoztatón elmondta, az intézet XIII. kerületi Lehel úti telephelyén hárommilliárd forint támogatással egy 30+2 ágyas, a legmagasabb biztonsági követelményeknek megfelelő részleg épül a súlyosan agresszív ön- és közveszélyes pszichiátriai betegek ellátására.    
A forrás biztosítja a tervezést, kivitelezést, a berendezést, az eszközöket és minden olyan egyéb megoldás kialakítását, amelyek az itt ápoltak legmagasabb szintű biztonságos ellátásához szükségesek - ismertette.    
A miniszter kitért arra, hogy az OMIII egy évvel ezelőtt jött létre az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet és a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet összevonásával. Ez a két intézmény volt a központja a hazai pszichiátriának, neurológiának, addiktológiának és idegsebészetnek azóta, hogy az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet (OPNI) a balliberális kormány megszüntette - mondta Kásler Miklós.    
Az új részleg kapcsán kiemelte: eddig sem jogszabályi, sem intézményi háttere nem volt a súlyosan agresszív pszichiátriai betegek megfelelő elhelyezésének.    
Erőss Lóránd, az OMIII főigazgatója hozzátette: a területileg illetékes pszichiátriai osztályok nincsenek felkészülve az ilyen állapotú betegek ellátására. Magas biztonságú pszichiátriai ellátásra csak az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben van lehetőség, azonban ide - büntetés-végrehajtási intézmény lévén - kizárólag bírósági határozattal kerülhetnek bűncselekményt elkövető pszichiátriai betegek - ismertette.    
A szakember kitért arra, hogy az új részleg megfelel majd az európai standardoknak, a kialakítandó környezet a szökést kizárva biztosítja a személyes szabadságot és az önálló életteret.    
Az épület kialakításánál biztonsági üvegeket és nyílászárókat szerelnek fel, a részleg rongálás- és szökésbiztos lesz testi épséget nem veszélyeztető bútorzattal, és a terek könnyen átláthatóak lesznek. Az épületben az egyágyas betegszobák mellett látogató- és családi szoba, étkező, sportolásra alkalmas helyiség is lesz, az udvaron pedig további testmozgásra nyílik lehetősége a betegeknek.    
Erőss Lóránd hozzátette: a betegeket felkészült pszichiátriai szakápolók látják majd el, akik jó kommunikációs és konfliktuskezelési rutinnal rendelkeznek.    kép: kormany.hu

Támogasd az oldalt: https://www.patreon.com/bipolarisvilagTetszik a hír? Osszd meg ismerőseiddel!


Tetszik az oldal?
Feltöltő: Korcz Attila
Feltölés időpontja: 2022.01.27. 23 óra 31 perc
Forrás: MTI
Kép forrás:

1. kép: egyéb forrás - lásd alt tag - see alt tag

Partner linkek:

Több, mint HACCP: tobbminthaccp.hu

Ne kertelj, kertész vállalkozás:nekertelj.hu