Nagy Noémi: Hiszékenység, hízelgés és a hazugság

Ezúttal egy kiváló bipoláris kortárs Nagy Noémi esszéjét olvashatjuk. A műben Popper Péter hazánk egyik legnépszerűbb pszichológusát idézve megtudhatjuk, milyen a tehetséges hazudozó. Nagy Noémi egyébként a Napvilág Íróklub kiváló alkotója, főként versekben jeleskedik, s korábban már szerepelt a rovatban, akkori sikere okán ismét az ő művének publikálása mellett döntöttem. A következő Kultúrgyógyszer rovat szereplő pedig minden bizonnyal Wendler Zoltán lesz. Hogy kit és milyen művet szeretnél olvasni, írd meg a kulturgyogyszer@bipolarisvilag.hu e- címre.

Mostanában sokat elmélkedem. Elmélkedem arról, hogy milyen tulajdonság, milyen cselekedet hat rombolóan az ember személyiségére, melyikkel hat rombolóan a környezetére. A hiszékenységével vagy a hazugságával, hízelgésével árt-e többet? Áldozatnak vagy elkövetőnek kell lennünk mindenképpen, vagy van köztes állapot? Vajon igazat állítanak a szakirodalmi tézisek, amikor azt "szajkózzák", hogy a személyiség fejlődésben nagy szerepe van a szocializációnak? Mindenképpen számít ki milyen ingerkörnyezetben nőtt fel. Mit látott mit tanult meg a felnőtté válásig. 
A tanulás a szervezetben végbemenő minden olyan változás, amely tapasztalatszerzés, gyakorlás, ismétlés következtében megy végbe, és viselkedésváltozást eredményez. Ejtsünk néhány szót a látens tanulásról, amely észrevétlen, rejtett tanulást jelent. A tanulás eredménye nem mindig jelenik meg, csak a későbbi viselkedésből következtethetünk erre. A hazugságot, hízelgést is tanulással sajátítja el az ember. 



Hazugság a másik személy szándékos becsapása, félrevezetése, megkárosítása valótlan állítás által. A hazudozó célja az előnyhöz jutás, vagy a büntetés, a káros következmény elkerülése. Tehetséges hazudozó hazugságainak legfontosabb jellemzői Popper Péter szerint

1. mozgékony, szélsőséges variációkat is számba vevő képzelet
2. gyors szempontváltás
3. problémaérzékenység
4. fejlett empátiás készség
5. önszuggesztió
6. meggyőző kommunikációs készség
7. némi valóság, amely köré építkezik
8. érdekes, meglepő elem
9. naturalisztikus és aprólékosan kidolgozott

A hízelgés leplezett interakciós stratégia, olyan személy viselkedése, aki a vonzalom keletkezésének pszichológiai törvényszerűségeit ismeri, és azokat szándékosan alkalmazza. Befolyásolási kísérlet, amelynek következtében a befolyásoló személy vonzereje a másik szemében megnövekszik. 

A hiszékeny személy csapdába kerül és ott vergődik, mert elhiszi mások hazugságait, hízelkedését. Áldozat válik belőle. Vajon a végtelenségig "tetszelegni" kényszerül az áldozat szerepében? És az elkövető majd minden éjjel nyugodtan álomra hajthatja a fejét? Nem, semmi esetre sem, hiszen egyszer minden gaztettre fény derül, és akkor az elkövető elnyeri méltó büntetését. Így számomra többé nem kérdéses, hogy inkább legyek áldozat, mint elkövető !

"JÓL CSAK a SZÍVÉVEL LÁT az EMBER!"

Támogasd az oldalt: https://www.patreon.com/bipolarisvilag



Tetszik a hír? Osszd meg ismerőseiddel!






Tetszik az oldal?




Feltöltő: Korcz Attila
Feltölés időpontja: 2012.06.01. 13 óra 16 perc
Módosítás időpontja: 2012.06.01. 17 óra 19 perc

Forrás: Bipoláris világ
Kép forrás:

1. kép: freeimages.com (sxc.hu)

2. kép: freeimages.com (sxc.hu)





Partner linkek:

Több, mint HACCP: tobbminthaccp.hu

Ne kertelj, kertész vállalkozás:nekertelj.hu