A kövérséghez köthető egyik génváltozat védhet a depressziótól

Lehet valami igazság abban a sztereotípiában, amely a boldog kövérekről szól, kanadai kutatók ugyanis friss tanulmányukban megállapították, hogy a kövérséggel kapcsolatba hozott egyik génváltozatot hordozó emberek körében némiképp ritkábban fordul elő a depresszió.

kövér

Vizsgálatukban úgy találták, hogy akik az FTO jelű gén adott változatát hordozták, azoknál 8 százalékkal kisebb volt a depresszió valószínűsége. Egy 2007-es tanulmányból származik az a megállapítás, hogy az európai származású emberek körében a genetikai alapú elhízáshoz jelentősen hozzájárul az FTO gén szóban forgó változatának jelenléte.    

Az eredmények "azt sugallják, hogy az FTO génnek a kezdetben feltételezettnél szélesebb szerepe lehet, hatása lehet a depresszióra és más gyakori pszichiátriai rendellenességekre is" - írták a kanadai McMaster Egyetem kutatói a Molecular Psychiatry című szakfolyóiratban közzétett dolgozatukban.    

A kutatók szerint eredményeik megkérdőjelezik azt a feltevést, hogy a kövérség és a depresszió általánosságban kapcsolatban van egymással.    

"A 8 százalékos különbség szerény, és a páciensek mindennapi ellátásán nem változtat sokat, de felfedeztük a depresszió egy új molekuláris alapját" - idézte David Meyre professzort, a kutatók egyikét a LiveScience című tudományos portál.    

A tanulmányhoz 17 ezer ember adatait elemezték, akik 2001 és 2003 között vettek részt genetikai vizsgálatokban. A résztvevők közül mintegy 3200 ember volt depressziós. Az első körben kapott eredményeket ezután három nagyméretű nemzetközi tanulmányban részt vevő emberek genetikai adatainak elemzésével is ellenőrizték. A kontroll megerősítette a kapcsolat létezését, ennek ellenére a kutatók további vizsgálatokat tartanak szükségesnek a megállapítás igazolására.

Támogasd az oldalt: https://www.patreon.com/bipolarisvilag



Tetszik a hír? Osszd meg ismerőseiddel!






Tetszik az oldal?




Feltöltő: Korcz Attila
Feltölés időpontja: 2012.11.21. 20 óra 36 perc
Forrás: MTI
Kép forrás:

1. kép: freeimages.com (sxc.hu)





Partner linkek:

Több, mint HACCP: tobbminthaccp.hu

Ne kertelj, kertész vállalkozás:nekertelj.hu