Német-magyar konferencia a pszichoanalízisről a berlini magyar intézetben

Berlin és Budapest viszonylatában vizsgálják a pszichoanalízis történetét a Német Pszichoanalitikus Társaság (DPV) és a német fővárosban működő magyar kulturális intézet, a Collegium Hungaricum Berlin (CHB) közös szervezésű konferenciasorozatán, amelynek pénteken kezdődött el a harmadik rendezvénye.

berlin.balassiintezet.hu

A CHB célja, hogy ne csupán a magyar kultúrát Németországban képviselő intézetként, hanem érdekes berlini kulturális intézményként tartsák számon. E felfogás jegyében az intézet olyan területekre koncentrál, amelyek egyszerre biztosítanak lehetőséget a magyar kultúra bemutatására és együttműködésre serkentik a német kulturális és tudományos élet szereplőit. A legerősebb összekötő kapocs a közös történelem, benne egyebek mellett a pszichoanalízis története, amely különösen a huszadik század húszas éveiben kötötte össze a magyar és a német fővárost - közölték a szervezők az MTI-vel.     

A Berlin és Budapest közötti "pszichoanalitikai tengely" vizsgálata 2008-ban kezdődött a CHB és a DPV első közös konferenciájával. A két intézmény eddig például Pszichoanalízis a vasfüggöny mögött címmel rendezett tudományos tanácskozást, a pénteken kezdődött konferencia címe pedig A pszichoanalízis emigrációja - Budapest-Berlin.    

A kétnapos konferencián felszólal mások mellett Christoph E. Walker, a DPV elnöke és Can-Togay János, a CHB igazgatója. Előadást tart többek között Erős Ferenc, az MTA Pszichológiai Kutatóintézetének tudományos igazgatóhelyettese, aki a közép-európai értelmiségnek a 20. század első felében kibontakozott emigrációjáról beszél, valamint Harry Stroeken, az utrechti egyetem kutatója, aki a Hollandiába emigrált pszichoanalitikusok sorsáról tart előadást.

Támogasd az oldalt: https://www.patreon.com/bipolarisvilag



Tetszik a hír? Osszd meg ismerőseiddel!






Tetszik az oldal?




Feltöltő: Korcz Attila
Feltölés időpontja: 2012.12.02. 20 óra 53 perc
Forrás: MTI
Kép forrás:

1. kép: egyéb forrás - lásd alt tag - see alt tag





Partner linkek:

Több, mint HACCP: tobbminthaccp.hu

Ne kertelj, kertész vállalkozás:nekertelj.hu