Terítéken az OPNI: Elvesztettük, szerezzük vissza

A napokban került fel egy cikk a szeretlekmagyarorszag.hu oldalára, ami az OPNI területének kihasználatlanságáról ír. Köztudott, hogy a bezárása mögött egy vallási szervezetként mutatkozó gazdasági közösség és annak bűnszervezete az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért állt. A cikk tartalmának jelentős része a szeretlekmagyarorszag.hu cikke, a tartalom jól elkülönítetten bővített a bipolarisvilag.hu jóvoltából.

szeretlekmagyarorszag.hu

A hegyre felfelé tartó villamoson azon gondolkodtam, milyen is lehet most az egykori elmegyógyintézet. Amikor bezárták, 12 éves voltam. Hallottam róla akkor, de nem igazán tudtam megérteni, mi is történt valójában. A filmekből és a városi legendákból kialakult bennem egy kép, nagyjából el tudtam képzelni. 

Ám ami a valóságban fogadott, kicsit más volt.

Egy elhagyatottan álló, düledező épületre számítottam. Ehelyett egy - a budai környezetbe tökéletesen beleillő - hatalmas birtok előtt álltunk. A parkban rengeteg munkás dolgozott: épp a füvet nyírták. Mint később kiderült, a terület akkora, mint a Városliget fele. A kertet folyamatosan gondozzák, nagyon hangulatos kis ösvényekre, sétányokra bukkanhat az, aki eljut odáig, hogy beengedjék. Mert a kutyás biztonsági őrök elég szigorúan veszik munkájukat. "A gondnokokon kívül nem igazán engednek be mást, pedig lehetne mire használni. Kár, hogy egy ekkora, gyönyörű kert elzárva áll" - mondta kísérőnk.

Túránk során két épületbe engedtek be minket, az oktatóközpontba és a Sissi-házba. Utóbbit a híres királyné saját pénzén építtette, egyes források szerint őt magát is kezelték itt. Mindkét épület teljesen üres belülről, amit lehetett, elvittek. Néhány szobán még kint van a felirat: ?rögtön jövök!?, és egy működő liftet is találtunk. Az egyik emeleten régimódi vetítőteremre bukkantunk, mintha minden épen maradt részlet, megmaradt eszköz azt várná, hogy újra használatba vegyék.

A Lipótmező története dióhéjban

Az Országos Tébolyda 1868-ban kezdte meg működését egy budai molnár által külön erre a célra adományozott hatalmas telken. A városrész mai napig az ő nevét viseli. A Lipótmezei Elmegyógyintézet 140 éves működése során a magyar kultúra szerves részévé vált, számos művész megfordult itt. Ha úgy hozta a szükség, menedéknek is használták, több üldözött egyetlen lehetősége az maradt, ha bolondbak tetteti magát. Az itt folyó kutatások világszínvonalúak voltak, élen jártak többen között gyógyszerek kifejlesztésében, és az alváskutatásban is. 2007-ben az OPNI (Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet) Európa 5. legszínvonalasabb pszichiátriája volt. Bezárásának okai máig tisztázatlanok, és ellentmondásosak. 

-----  bipolarisvilag.hu megjegyzése -----
Dobos János és Hídvégi Klára, az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért elnevezésű pszichiátriaellenes szervezet vezetői megkapták a Szabadságérmet David Miscavige-től, a szcientológia egyház nemzetközi vezetőjétől, többek között az OPNI bezáratásáért.
------------------------------------

szeretlekmagyarorszag.hu

Az OPNI legjellegzetesebb épülete, amit mindenki ismer, ha máshonnan nem, a filmekből, a főépület. Ide már senkit nem engednek be. Még a gondnokokat, és az egykori igazgatót sem. 

Pedig az épületet műemlékké nyilvánították, egykor a cél az volt, hogy minél inkább megőrizzék az eredeti állapotát. Ezért is hívtak tavaly ácsokat, hogy a tetőszerkezetet ellenőrizzék, ahol kell, javítsák. Sajnos, a kezdeményezés majdnem tragédiával végződött. Elkorhadt gerendákra lépve egy munkás egy emeletnyit zuhant, és életveszélyesen megsérült. Azóta az egész épületet életveszélyesnek nyilvánították, és senki nem léphet be. Mint később megtudtuk, a baleset egy olyan szárnyban történt, amit már az intézet működésekor sem használtak. 

Tehát jelenleg az épület lassú pusztulásra van ítélve.Néhány hete dr. Nagy Zoltánnal, az intézet utolsó igazgatójával életrajzi filmet forgattak a területen. Néhány snitt a kápolnában készült volna, amit nem sokkal a bezárás előtt újíttatott fel. Életveszélyre hivatkozva nem engedték be őket, hiába csak egy termen kellett volna átmenni, hogy eljussanak oda.

Dr. Nagy Zoltán szerint csak egy döntés kellene. Egy kellő hatalommal rendelkező ember, aki az ügy mellé áll. 

Számos hasznos dologra fel lehetne használni a területet, ötleteit a bezárás óta közvetíti szóban és írásban az illetékes szervek felé, ám választ máig nem kapott. Tervei szerint a már most több sportpályával rendelkező intézmény tökéletes kineziológiai center lehetne. A parkos környezet és a jó levegő miatt ideálisabb helyszínnek tartja a helyet gyerekek kezelésére, mint a belvárosi klinikákat. A terület nagyságából adódóan bent fekvő gyerekeik mellett szüleiknek is lehetne szállodát biztosítani, ezáltal egy teljesen új módja kezdődhetne a gyógyításnak gyönyörű erdei környezetben. 
Ehelyett most elzárva áll, tiltott szigetként Budapest egyik legszebb és legértékesebb ingatlana. ?Remélem, hogy használni fogják? - hallottuk a hatalmas küzdelemben alul maradt egykori igazgatótól 2007-ben. ?Ezek egy 140 éves nagy múlttal rendelkező intézmény végnapjai. Vétek így magára hagyni? - mondta nekünk most. Hangjában nem titkoltan érződött a csalódottság.

-------  bipolarisvilag.hu megjegyzése -------

 Az OPNI újraindításáért új facebook csoport alapult:
https://www.facebook.com/ujraopni


--------------------------------------------




forrás: szeretlekmagyarorszag.hu (http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/lipotmezo-egy-140-eves-intezmeny-vegnapjai/)
kiegészítő/egyéb forrás: objektivszcn.blog.hu
képforrások: szeretlekmagyarorszag.hu

Támogasd az oldalt: https://www.patreon.com/bipolarisvilag



Tetszik a hír? Osszd meg ismerőseiddel!






Tetszik az oldal?




Feltöltő: Korcz Attila
Feltölés időpontja: 2014.11.04. 2 óra 23 perc
Módosítás időpontja: 2014.11.04. 2 óra 25 perc

Forrás: egyéb forrás - lásd alt tag - see alt tag
Kép forrás:

1. kép: egyéb forrás - lásd alt tag - see alt tag

2. kép: egyéb forrás - lásd alt tag - see alt tag





Partner linkek:

Több, mint HACCP: tobbminthaccp.hu

Ne kertelj, kertész vállalkozás:nekertelj.hu