Táplálék-kiegészítők depresszió ellen

Vajon hasznosak és biztonságosak-e a depresszió ellen szedett kiegészítők? A kép elég változatos, egyesek hatékonyságára van bizonyíték, míg másokéra nincs, sőt, van, amelyiket hatástalannak találták.

És akkor még nem is szóltunk a termékek minőségéről és áráról. Az alábbiakban öt olyan táplálék-kiegészítőről lesz szó, amelyeket több vizsgálat is igazol hangulatjavítóként.
Omega-3 zsírsavak
Ezek a zsírsavak az anyagcsere megfelelő működését segítik elő. Kutatások szerint a halolajból származó omega-3 hiánya fokozza a depressziós tünetek kockázatát is. Klinikai vizsgálatok tucatjainak áttekintése során beigazolódott, hogy az omega-3 zsírsav készítmények hatásosak a depresszió ellen, különösen bipoláris rendellenességben.

SAMe
Az S-adenozil-metionin (SAMe) a szervezet szinte valamennyi szövetében és folyadékában megtalálható vegyület, az agy kémiai anyagainak (szerotonin, melatonin és dopamin) termelésében és lebontásában van szerepe.
Kettős vak vizsgálatokkal bizonyították, hogy a SAMe injekció és tabletta formájában hasonlóan hatékony, mint az antidepresszánsok, ám kevesebb mellékhatással járnak.

Közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum) 
Ezt a virágzó növényt már régóta használják a gyógyászatban, és több mint 40 klinikai vizsgálatot is végeztek vele.
Egy 29 vizsgálatot összegző áttekintés szerint sokkal jobban reagáltak rá a betegek, mint a placebóra, sőt, hatása egyenértékű volt az antidepresszánsokéval.
A kölcsönhatások kockázata miatt a más gyógyszert is szedők csak orvosi konzultáció után alkalmazzák, antidepresszánsokkal együtt nem szedhető.

NAC
Az N-acetilcisztein erősen antioxidáns hatású aminosav, paracetamol túladagolás esetén használatos, de kiderült róla, hogy a bipoláris depressziót is csökkenti. Nincs jelentős mellékhatása.

Cink
A cink egyes élelmiszerekben is megtalálható ásványi anyag, egyre több a bizonyíték arra, hogy hangulatjavító hatású. Napi 30 milligramm cink szedése biztonságos, de szükség van a felszívódását elősegítő aminosavakra. Mellékhatása elenyésző, de éhgyomorra fogyasztva émelygést okozhat.

Figyelmeztetés
Aki szedni akarja a fent említett szereket, forduljon tanácsért orvosához. Különösen fontos szólni az orvosnak, ha más gyógyszert is szed, és a fentiek sem minden esetben alkalmasak a depresszió valamennyi fajtája ellen. 

Támogasd az oldalt: https://www.patreon.com/bipolarisvilagTetszik a hír? Osszd meg ismerőseiddel!


Tetszik az oldal?
Feltöltő: Korcz Attila
Feltölés időpontja: 2014.11.28. 2 óra 06 perc
Módosítás időpontja: 2014.11.28. 2 óra 06 perc

Forrás: Informed
Kép forrás:

1. kép: pixabay.com

Partner linkek:

Több, mint HACCP: tobbminthaccp.hu

Ne kertelj, kertész vállalkozás:nekertelj.hu