Hosszú távra kell megfelelő körülményeket teremteni a Merényi kórházban

Augusztus 8-ig kell azt az intézkedési tervet elkészítenie a budapesti Merényi kórháznak, amelynek végrehajtásával javulhatnak az ott ápolt betegek körülményei. Az egészségügyért felelős államtitkár az intézmény pszichiátriai osztályán tett hétfői látogatása után az MTI-nek a helyszínen elmondta, hosszú távra kell megfelelő körülményeket teremteni a Merényi kórházban.

Merényi Gusztáv Kórház

Zombor Gábor szerint mielőbb el kell kezdeni azokat az infrastrukturális beruházásokat, amelyek a legégetőbbek, de javasolta azt is, hogy egy, a demens betegek elhelyezését biztosító részleget hozzanak létre az intézményen belül.
   
Az infrastrukturális beruházás - amelyek közé a tető és a zárt pszichiátriai osztály vizesblokkjainak felújítása és a betegek nemek szerinti elkülönítése, az akadálymentesítés, illetve a használati tárgyak cseréje tartozik - 40 millió forintot biztosít vis maior keretből a kormány - erről tájékoztatta a kórház vezetőit az államtitkár.
   
A demens-részleg létrehozására vonatkozó koncepciót is mielőbb elkészíti az intézmény, és csak a szakmai koncepció kidolgozása után tudnak arra pontos költségvetést készíteni - mondta el Kálmánné Juhász Ilona gazdasági igazgató.
   
Zombor Gábor hozzátette, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézetnek (ESZSZK) van egy teljes körű felújítási terve, aminek az aktualizálását kérte az államtitkár a kórház vezetésétől.
   
Ez egy teljes felújítást foglalna magában, egy telephelyre költöztetést, azonban ehhez még a pénzügyi fedezetet egyelőre nem áll rendelkezésre - tette hozzá az államtitkár.
   
Gazdag Gábor, a Pszichiátriai és Addiktológiai Centrum főorvosa arról beszélt, hogy az ombudsmani jelentésben is megfogalmazott szakemberhiánnyal folyamatosan küzdenek, de ez nem specifikus, hanem ágazati probléma. Az intézmény folyamatosan keres munkaerőt, az álláshirdetésekre azonban kevesen, vagy szinte senki nem jelentkezik.
   
Zombor Gábor úgy vélte, hogy az intézmény szóban forgó részlegét kormányzati segítséggel rendbe kell tenni, mert szükség van a Merényi kórház pszichiátriai osztályának zárt részlegére. Ha a profiltisztítás megtörténik, akkor mind a zárt osztályon, mind a majdan kialakított demens-részlegen jobb körülményeket tudnak a biztosítani a betegeknek.
   
Az ombudsmani jelentésben szereplő szakmai kifogásokról, például egy beteg radiátorhoz való kötözésről, illetve a betegek biztonsági őrök általi megfélemlítéséről Gazdag Gábor elmondta, a beteg kikötözése szakmailag indokolt volt, azt azonban elismerte, hogy nem a radiátorhoz, hanem az ágyhoz kellett volna "rögzíteni". Hozzátette ugyanakkor, abban a nyolcágyas kórteremben, a zsúfoltság miatt nem volt más lehetőség.
   
Gazdag Gábor cáfolta hogy biztonsági őröket alkalmaznának a betegek megfélemlítésére. Mint mondta, dolgoznak biztonsági őrök a telephelyen, de ők csak akkor avatkoznak be, ha a személyzet biztonsága van veszélyben.
   
Az ESZSZK Merényi Kórház Pszichiátriai és Addiktológiai Centruma 294 ággyal működik, és mind a pszichiátriai, mind az addiktológiai részlegen aktív és rehabilitációs ellátás is folyik. Az OPNI és a Bajcsy Kórház pszichiátriájának bezárása után a már akkor is zsúfolt intézménynek további 160 ágyat kellett biztosítania a betegek ellátása érdekében.
   
Zombor Gábor azt kérte az intézmény vezetésétől, hogy az ellátás körülményeire különös figyelmet fordítsanak, hiszen a legkiszolgáltatottabb betegekről van szó.
   
Az alapvető jogok biztosa júniusban készített jelentést az ESZSZK Merényi Gusztáv Kórház telephelyén, a Pszichiátriai és Addiktológiai Centrumban tapasztalt helyzetről, majd tett ajánlásokat.

Támogasd az oldalt: https://www.patreon.com/bipolarisvilagTetszik a hír? Osszd meg ismerőseiddel!


Tetszik az oldal?
Feltöltő: Korcz Attila
Feltölés időpontja: 2015.08.06. 11 óra 12 perc
Forrás: MTI
Kép forrás:

1. kép: MTI

Partner linkek:

Több, mint HACCP: tobbminthaccp.hu

Ne kertelj, kertész vállalkozás:nekertelj.hu