Borzalmas állapotokat találtak a Merényi pszichiátrián

Február 26-án hajnali öttől az ombudsman munkatársai bejelentés nélküli ellenőrzést tartottak az ESzSzK Pszichiátriai és Addiktológiai Centrumában a Merényi Gusztáv Kórház telephelyén. Ma került ki az ombudsmani honlapra a jelentés arról, mit találtak.

Merényi Gusztáv Kórház

Borzalmas körülményekkel szembesültek, az egyik WC-ből például ömlött a szennyvíz, amit törölközőkkel próbáltak felfogni a kórtermeknél, a mennyezet több helyen is beázott, a vécékben és fürdőhelyiségekben a legalapvetőbb tisztálkodási szerek is hiányoztak, az egyik beteget pedig a radiátorhoz rögzítették. Az ombudsman szerint a zárt osztályon talált körülmények az embertelen, megalázó bánásmód tilalmába ütköznek.

Néhány megfigyelés a 34 oldalas jelentésből:

    A zárt részleg mennyezetén ázás nyomok és penész látszott, a személyzet egyik tagja pedig arról számolt be, hogy a plafon nagyobb esőzésekkor beázik a rosszul szigetelt tető miatt. Ilyenkor vödrökkel és lepedőkkel próbálkoznak, a víz azonban a földszintig szivárog.

A látogatás idején a zárt részlegen vizelet és széklet szag terjengett, mert az egyik beteg a pelenkájával eltömítette a vécét. A folyosón emiatt állt a szennyvíz, amit a kórtermek ajtajában törölközőkkel próbálták visszatartani, sikertelenül.
A vécékben nem volt sem WC-papír, sem tisztasági betét, a fürdőben pedig szappan vagy törölköző. Helyette viszont voltak használt, kiszáradt vécépapírdarabok és tisztasági betétek elszórva. Emellett a vécéken nem volt ülőke, a zuhanyzók előtt pedig nem volt függöny, ami különösen problémás egy koedukált fürdőhelyiségben.

z önállóan fürdeni nem tudó betegeket nem mindig azonos neműek fürdették, csak akkor, ha ezt a beteg jelezte. Az egyik ápoló bevallása szerint azt tartották, hogy férfi ápoló nem fürdethet 35 évnél fiatalabb nőt, férfiak pedig eddig még nem panaszkodtak a női ápolók általi fürdetésre.

Merényi Gusztáv Kórház

A kórtermek nagyon túlzsúfoltak, egy nyolcágyas teremben az egy főre jutó férőhely 4,4 m2 a bútorok által elfoglalt hellyel együtt. Emiatt az öltözőszekrényeket sem lehetett kinyitni, mert az ágyak teljesen rájuk voltak tolva.
Az egyik beteget a zárt részlegen félig az ágyhoz, félig a radiátorhoz kötötték. Bevallása szerint csak kiabálni tudott, ha szomjas volt, telefonálni vagy csengetni nem. Emellett több beteg is azt mondta: anélkül gyógyszerezték be őket, hogy tudnák, milyen gyógyszerrel és miért.

A jelentés első számú ajánlása a dokumentum végén az, hogy az ESzSzK fenntartója zárja be a a Pszichiátriai Osztály zárt részlegét és ezzel egyidejűleg gondoskodjon az érintett pszichoszociális fogyatékossággal élő személyek megfelelő ellátásáról. Arra az időre, amíg ez nem történik meg, további 18 ajánlást sorol fel Székely László, például hogy legyen elég ápoló, tartsák tiszteletben a betegek szeméremérzetét, vagy hogy a főigazgató "intézkedjen annak érdekében, hogy beteg személyeket ne rögzítsenek radiátorhoz illetőleg más alkalmatlan tárgyhoz".

Az emberi erőforrások miniszterének is lenne tennivalója az ombudsman szerint, például a nem önkéntes pszichiátriai elhelyezésre és kezelésre vonatkozó rndelkezések felülvizsgálata.

Merényi Gusztáv KórházMerényi Gusztáv Kórház

Fotó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

Támogasd az oldalt: https://www.patreon.com/bipolarisvilagTetszik a hír? Osszd meg ismerőseiddel!


Tetszik az oldal?
Feltöltő: Korcz Attila
Feltölés időpontja: 2015.08.09. 13 óra 37 perc
Módosítás időpontja: 2015.08.09. 13 óra 43 perc

Forrás: Index
Kép forrás:

1. kép: Index

2. kép: Index

3. kép: Index

4. kép: Index

Partner linkek:

Több, mint HACCP: tobbminthaccp.hu

Ne kertelj, kertész vállalkozás:nekertelj.hu