Emberi agymodell

Először állítottak elő egy csaknem kifejlett emberi agy modelljét laboratóriumi körülmények között az Ohiói Állami Egyetem kutatói. A mesterséges szervképződmény, ha engedélyezik a laboratóriumi alkalmazását, felgyorsíthatja a neurológiai betegségek és rendellenességek, egyebek között az Alzheimer- és a Parkinson-kór, valamint az autizmus, illetve az ellenük alkalmazandó gyógyszerek kutatását.

agy

A felnőtt emberi bőrsejtekből kifejlesztett, babszem nagyságú, tudattal nem rendelkező, de minden korábbinál tökéletesebb modell egy öthetes magzat agyára hasonlít és a teljesen fejlett emberi agy génállományának 99 százalékát tartalmazza. (Az amerikai fegyveres erők is érdekeltek a mesterséges agy kutatásban a háborúból visszatért katonák traumás agysérüléseinek és a poszttraumás stressz rendellenesség kezelésének igénye miatt.)

A mesterséges agyat 15 héten át fejlesztették. Lehetséges, hogy 16-20 hét alatt a hiányzó 1 százaléknyi génállományt is pótolni lehet. A professzor elismerte, hogy más egyetemeken is folynak hasonló kísérletek.

Az Osztrák Tudományos Akadémia Molekuláris Biológiai Intézetének kutatói 2013-ban jelentették be, hogy egy 9 hetes magzat agyának megfelelő, gondolkodásra képtelen mesterséges szervet állítottak elő. Az osztrák sejtképződmények csak az agy egyes elemeit reprodukálták, az ohioi modellben az érrendszeren kívül minden elem megjelenik: a gerincvelő, "az agy összes fő régiója", több sejttípus, az idegpálya, de még a retina is.

Etikai problémák nem merülnek fel, mert a mesterséges agyat, amely egyébként sem gondolkodik, érzékelés útján nem stimulálják.

Más kutatók szkeptikusok az ohioi eredményekkel kapcsolatban, mert azokat közelebbről nem ismerhették meg és a kutatásra vonatkozó adatokat sem publikálták.


BBC

Támogasd az oldalt: https://www.patreon.com/bipolarisvilagTetszik a hír? Osszd meg ismerőseiddel!


Tetszik az oldal?
Feltöltő: Korcz Attila
Feltölés időpontja: 2015.08.22. 11 óra 18 perc
Forrás: Informed
Kép forrás:

1. kép: pixabay.com

Partner linkek:

Több, mint HACCP: tobbminthaccp.hu

Ne kertelj, kertész vállalkozás:nekertelj.hu