A koffein

A koffein a világon leggyakrabban fogyasztott élénkítő hatású alkaloid, világszerte a lakosság közel 80 százaléka naponta fogyasztja valamilyen formában. Csupán kávéból évente kb. 800 milliárd csészével kortyolnak el világszerte. A kávébab mellett több mint 60 különféle növény, például a kakaóbab, a tea, a kóladió és a guarana tartalmaz koffeint vagy annak szerkezetéhez, hatásához hasonló hatóanyagot (pl. teobromint).

kávéA koffein hatásai
- Serkenti a szívműködést, növeli a pulzusszámot és a vérnyomást (egy-három órás időtartamra 5-10 százalékkal)

- Alkalmi fogyasztás esetén, főként kevésbé edzett, sovány vagy idős egyéneknél 5-25 százalékkal fokozza az anyagcserét.

- Vízhajtó tulajdonsága a vese ereket tágító, valamint a víz és bizonyos ionok visszaszívódását gátló hatásának köszönhető.

- A koffein élénkítő, fizikai állóképességet javító hatása egy, az alvást elősegítő, az agyi aktivitást és éberséget csökkentő hormon, az adenozin, aktivitásának átmeneti gátlásán keresztül valósul meg.

- Fokozza a gyomorsav elválasztását, továbbá az agykéregre gyakorolt hatása következtében javítja a gondolkodást, a szellemi funkciókat, a képzettársítást.
A koffein gyorsan, pár perc alatt, és teljesen felszívódik a szervezetben. Az élénkítő hatást 15-30 perccel később már érezzük, mely néhány óráig tart.

A koffein hatását befolyásolja:

- Az antibiotikumok lassítják a koffein kiürülését a szervezetből, vagyis növelik a felezési időt. Ennek következtében kellemetlen tünetek alakulhatnak ki: erős szívdobogás, idegesség és alvászavarok.
-  A koffein felerősíti a fájdalomcsillapítók hatását, vagyis sokkal kisebb gyógyszer adagra van szükség ugyanazon hatás eléréséhez.
- Vaspótló készítmények szedésekor meg kell fontolni a koffein tartalmú ételek, italok élvezetét. A koffein ugyanis egy olyan nehezen oldódó vegyületet alkot a vassal, amely megakadályozza a vas felszívódását. Ugyanez a kedvezőtlen hatás megjelenik a táplálék vastartalmának felszívódásánál is.
- A teofillin tartalmú gyógyszerek esetén hasonló a koffein hatása, mint a fájdalomcsillapítóknál, együttes használatuk esetén alvászavarra, nyugtalanságra, szívdobogás érzés jelentkezhet.
- Egyes fogamzásgátlók lassítják a koffein kiürülését, vagyis megnyújtják annak hatását.
- Rendszeres koffeinfogyasztás esetén tolerancia alakul ki a szervezetben a koffein hatásával szemben.
- A nők szervezete kicsit lassabban dolgozza fel a koffeint, mint a férfiaké, ezért nőknél tartósabb a hatása.
- A koffein és alkoholtartalmú italok koktélként történő fogyasztása esetén a koffein hosszabb élénkítő hatásával kell számolnunk a hatóanyag szervezetből történő lassabb kiürülése miatt.
- A nikotin éppen ellenkezőleg hat a koffein anyagcseréjére, gyorsítja azt, ezáltal a hatás is rövidül.
- Terhesség, szoptatás: Várandósság alatt nem tilos a koffeinfogyasztás, azonban a napi 200 mg mennyiséget nem ajánlatos túllépni a baba egészsége érdekében. Viszont fontos figyelembe venni, hogy a terhesség során lezajló élettani folyamatok megnövelik a koffein felezési idejét, vagyis a kismamák szervezetében hosszabb ideig hat a koffein. Ezen kívül a magzatba a méhlepényen át, illetve a magzatvízből bejutó koffeint a magzat az első három hónapban nem tudja lebontani, bár később már igen. A terhesség és főleg a szoptatás idején mindenképpen célszerű mellőzni a koffeint tartalmazó termékek fogyasztását.

Mennyi koffeint szabad?

Az Európai Unió felkérésére az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) elvégezte és az idei évben publikálta a koffeinnel kapcsolatos eddigi legalaposabb kockázatelemzést.

Eszerint egyszerre 200 mg koffein elfogyasztása (például egy dupla cappuccino) nem jelent kockázatot a felnőttek egészségére. A rendszeresen elfogyasztott 400 mg-os napi koffeinmennyiség szintén nem jár negatív egészségi következményekkel felnőtteknél. A szakértők feltételezése szerint a 3 mg/testtömeg kg mennyiség (vagyis például egy 20 kilós gyermek számára egy kis tábla tejcsoki és egy csésze tea) számukra sem jár kockázattal.

A koffein fogyasztásban megfigyelhető különbségeknek számos oka van, a kulturális szokások mellett ezek egyike a termékek országonként (is) eltérő koffeintartalma. A koffein tartalmat befolyásolja például a kávébab típusa (az Arabica kevesebb koffeint tartalmaz, mint a Robusta), csokoládék, kakaóitalok esetén a kakaótartalom, az ital elkészítésének módja (a törökös, vagy hagyományos "kotyogós? főzőben készített nedű koffeintartalma nagyobb mint például az instant változaté). A koffeinmentes kávéban csészénként 3-4 mg koffein található.

Magyarországon a felnőttek átlagos napi koffeinbevitele 122,5 mg. Ennek közel 60 százalékát kávé, közel 30 százalékát tea, 8,5 százalékát csokoládé és majdnem 5 százalékát kólafélék formájában fogyasztjuk el.

Túladagolás

Túladagoláson a napi 600 mg-ot meghaladó koffeinfogyasztást értjük, melynek számos kellemetlen tünete lehet, az émelygéstől kezdve, a hányingeren át, a szédülésig. Ezen jelenségek olyan esetekben is felbukkanhatnak, ha mérsékelt koffeinfogyasztást (napi 200-300 mg) követően hirtelen megvonjuk a szervezettől a hatóanyagot. A megvonás többségében szintén negatív fizikai jelekkel párosul, ilyenek többek között az ingerlékenység, az émelygés vagy a koncentrációs képesség csökkenése. Szerencsére ezek a jelenségek az első 1-2 napot követően általában megszűnnek.
Táplálkozási Akadémia

Támogasd az oldalt: https://www.patreon.com/bipolarisvilagTetszik a hír? Osszd meg ismerőseiddel!


Tetszik az oldal?
Feltöltő: Korcz Attila
Feltölés időpontja: 2015.08.29. 17 óra 09 perc
Módosítás időpontja: 2015.08.29. 17 óra 17 perc

Forrás: Informed
Kép forrás:

1. kép: pixabay.com

Partner linkek:

Több, mint HACCP: tobbminthaccp.hu

Ne kertelj, kertész vállalkozás:nekertelj.hu