A Merényiben történtek felvetik a kórház fenntartójának felelősségét

A budapesti Merényi kórház pszichiátriai központjában az elmúlt napokban történt tragikus események ismételten felhívják a figyelmet arra, hogy a kórházi osztályon a körülmények nem felelnek meg a modern pszichiátriai ellátás minimum feltételeinek, és felvetik a kórház fenntartójának felelősségét is - közölte a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke hétfőn az MTI-vel.

corvinusonline.blog.hu

Molnár Károly, a társaság elnöke közleményében azt írta, a szervezet vezetését és tagságát megdöbbentették a Szent István Kórház és Intézményei Pszichiátriai Központjában napokban történt tragikus események.
   
Hozzátette, a társaság a pszichés betegségben szenvedők és azok hozzátartozói, valamint a kórházi osztályon lehetetlen körülmények között a munkájukat végző szakemberek érdekében követeli, hogy az intézmény fenntartója rendeljen el azonnali és széleskörű vizsgálatot az eseményekkel kapcsolatban.
   
Közölte: a vizsgálatnak ki kell terjednie arra, hogy az elmúlt években miért nem történtek meg azok a pszichiátria szakmai képviselői által többször hangsúlyozott szükséges fejlesztések, amelyekkel megelőzhetők lennének a hasonló események. A vizsgálat eredményéről a fenntartónak tájékoztatnia kell a közvéleményt és a Magyar Pszichiátriai Társaságot.
   
A szervezet azt javasolja Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkárnak, hogy nyújtson segítséget a vizsgálat lefolytatásában, és arra kérik Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét, hogy a hasonló tragikus események megelőzése, az elégséges ellátási feltételek biztosítása érdekében - akár miniszteri biztos kinevezésével - haladéktalanul kezdődjön el a pszichiátriai betegellátás körülményeinek halaszthatatlan fejlesztése.
   
A közleményben a társaság ismételten felhívja a figyelmet a pszichiátriai ellátórendszer haladéktalanul megoldandó gondjaira: arra, hogy számos intézményben az épületek adottságai, állapota, az ellátás tárgyi feltételei nem biztosítottak az elégséges szintű ellátáshoz sem, a jelenlegi finanszírozási rendszerben a kórházak a működtetés minimális feltételeit sem képesek biztosítani, és önerőből nem tudják megoldani a fejlesztéseket sem.
   
Kiemelték azt is, hogy a pszichiátriai ellátás súlyos szakemberhiánnyal küzd, nincs elég szakorvos és még súlyosabb a hiány a képzett ápolók körében. Emlékeztettek arra: a pszichiátriai ellátás speciális képzettséget, felkészülést igényel, fokozott fizikai és pszichológiai terhelést jelent a dolgozóknak, de a veszélyességi pótlék megszűnése, a túlórapótlékok rossz szabályozása, az ellehetetlenült munkakörülmények tovább ösztönzik az elvándorlást.
   
Mint írták, a jelenlegi finanszírozási rendszer nem biztosítja az osztályok és a járóbeteg-ellátás biztonságos fenntartását, a fekvőrészlegek és az ambuláns ellátás szakmai szükségletekhez illeszkedő arányának kialakítását.
   
A veszélyeztető magatartású betegek jogait, az állapotuk miatt önmaguk és a környezetük érdekében szükséges korlátozó intézkedések pontosított, joghézagoktól mentes jogi szabályozása - például az ambuláns kezelés elrendelésének lehetősége is - nagyobb biztonságot jelentene mind a betegek, betegtársak, hozzátartozók, mind a személyzet részére - közölték.
   
Múlt héten az egyik beteg az ágyának vasrácsával agyonverte betegtársát a Merényi Gusztáv Kórház pszichiátriáján, a 68 éves férfit előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság. A hét végén pedig egy beteg ugrott ki a kórház zárt osztályának második emeletéről.


kép forrás: corvinusonline.blog.hu

Támogasd az oldalt: https://www.patreon.com/bipolarisvilagTetszik a hír? Osszd meg ismerőseiddel!


Tetszik az oldal?
Feltöltő: Korcz Attila
Feltölés időpontja: 2015.11.05. 22 óra 08 perc
Forrás: MTI
Kép forrás:

1. kép: egyéb forrás - lásd alt tag - see alt tag

Partner linkek:

Több, mint HACCP: tobbminthaccp.hu

Ne kertelj, kertész vállalkozás:nekertelj.hu

Korcz Attila - 2016.01.01.22:24:00Egész érdekes cikk.