Kultúra-múzeumok-képzőművészet Múzeum+ Psziché a Nemzeti Galériában

A lélek világába kalauzol el a festészeten, a zenén, a táncon, az irodalmon és borokon keresztül a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) csütörtöki Múzeum+ Psziché estje, melynek látogatói az MNG frissen nyílt El Kazovszkij-kiállítását is megtekinthetik.

Wikipédia

Az est témája a psziché, vagyis minden, ami lélek, és minden, aminek lelke van, erről beszélnek a meghívott vendégek is: Feledi János táncművész, majd Kötter Tamás író, aki olyan világba kalauzol el írásaiban, amelyről a magyar irodalom eddig nemigen tudósított - közölte a Nemzeti Galéria az MTI-vel.
   
Különös aktualitást ad a témának A túlélő árnyéka címmel frissen megnyílt kiállítás, amely csaknem 400 művön, festményeken, grafikákon, installációkon, objekteken, személyes tárgyakon keresztül, mintegy 1500 négyzetméteren idézi meg El Kazovszkij életművét és személyiségét.
   
Az est külön programja Szilágyi Ákos Ká és Bá - El Kazovszkij emlékműve című verseskötetének bemutatója Csehy Zoltán és Szilágyi Ákos rendhagyó, közös tárlatvezetésével, de nem maradhat ki Weöres Sándor Psychéje sem, amely a Feledi Project táncelőadását ihlette.
   
Az Élő Múzeumcafé sorozat mostani kiadásában művészetterápiáról és pszichiátriai gyűjteményekről beszélget Plesznivy Edit művészettörténész, az MNG főmuzeológusa, az egykori Lipótmezei Pszichiátriai Múzeum vezetője; Perenyei Mónika művészettörténész, az MTA Pszichiátriai Gyűjteményének vezetője; Komáromi Erzsébet textilművész, művészetterapeuta, valamint Gerevich József elmeorvos, művészetterapeuta Martos Gábor, a MúzeumCafé főszerkesztőjének vezetésével.
   
Gimesy Péter művészettörténész Zseniális különcök, különc zsenik címmel tart előadást, bemutatva, hogy a saját útjukat járó és gyakran csak a művek születéséhez képest jóval később elismertté váló művészek munkái mennyiben tükrözik az alkotók pszichés állapotát, érzelmi vívódását.
   
Az este során az egri Almagyar-Érseki Szőlőbirtok borai lesznek kóstolhatók, melynek egyik tulajdonosa Csernus Imre pszichiáter.

Támogasd az oldalt: https://www.patreon.com/bipolarisvilag



Tetszik a hír? Osszd meg ismerőseiddel!






Tetszik az oldal?




Feltöltő: Korcz Attila
Feltölés időpontja: 2015.11.14. 20 óra 11 perc
Forrás: MTI
Kép forrás:

1. kép: wikimedia.org





Partner linkek:

Több, mint HACCP: tobbminthaccp.hu

Ne kertelj, kertész vállalkozás:nekertelj.hu