Férfi agy és női agy

Anatómiailag nincsen számottevő különbség a férfiak és a nők agya között - derült ki az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) közölt tanulmányból.

agy

A Tel-Avivi Egyetemen dolgozó Daphna Joel vezette vizsgálat szerint az emberi agy bizonyos részein felfedezhetőek ugyan nemi különbségek, de ritkán fordul elő, hogy az agy csak "férfi" vagy csak "női" sajátosságokat mutat, sokkal inkább ezek keverékeként épül fel.

A szakemberek több mint 1400 páciens MRI-felvételeit elemezték, elsősorban az agy anatómiájára és nem a működésére koncentrálva. Változó értékeket vizsgáltak, mint a szövetvastagság vagy a különböző részek térfogata. Azokra a részekre fókuszáltak, amelyek a legnagyobb eltérést mutatták a nemek tekintetében. Három - döntően férfi, döntően női, közbülső - zónába sorolták a megfigyelt jellegzetességeket.

Az eredmények azt mutatták, hogy ritkán, a vizsgált esetek mindössze hat vagy annál is kisebb százalékában fordult elő, hogy egy agy kizárólag az egyik tartomány elemeiből épült volna fel.

Az Irvine-i Kaliforniai Egyetem neurológusaként dolgozó Larry Cahill szerint az, hogy anatómiailag nincsen számottevő különbség a férfiak és a nők agya között, még nem zárja ki a működésbeli különbségeket.

"Bizonyítékok egész sora támasztja alá, hogy a nemi különbözőség milyen jelentős befolyással van az emlősök agyműködésére" - mondta a szakember, aki maga nem vett részt a tanulmány elkészítésében.

Támogasd az oldalt: https://www.patreon.com/bipolarisvilagTetszik a hír? Osszd meg ismerőseiddel!


Tetszik az oldal?
Feltöltő: Korcz Attila
Feltölés időpontja: 2015.12.15. 2 óra 29 perc
Forrás: Bipoláris világ
Kép forrás:

1. kép: pixabay.com

Partner linkek:

Több, mint HACCP: tobbminthaccp.hu

Ne kertelj, kertész vállalkozás:nekertelj.hu