Nemzetközi Alzheimer-konferencia lesz Budapesten

A világ vezető egészségügyi szakemberei és demenciakutatói részvételével rendezik meg csütörtöktől vasárnapig a budapesti Kongresszusi Központban a 31. Nemzetközi Alzheimer-konferenciát.Az eszmecserére több mint ezer résztvevőt várnak a világ több mint 70 országából.

koncert.hu

A konferencián a világ vezető egészségügyi szakemberei és demenciakutatói mellett maguk az érintettek is jelen lesznek. A szervezők célja, hogy a demenciával élők találkozhassanak egymással és megosszák egymással gondolataikat - közölte a Szegedi Tudományegyetem Pszichiátriai Intézete az MTI-vel.
   
Európában több mint hétmillió, Magyarországon mintegy 200 ezer ember él demenciával, de a közvetetten érintettek száma ennek többszöröse. A szellemi képességek kóros mértékű elvesztésével járó demencia világszerte súlyos problémát jelent. A becslések szerint évszázadunk közepére 135 millió demens beteg él majd a Földön.
   
A gyakran csak szellemi hanyatlásnak nevezett betegségcsoport kialakulásának valószínűsége - bár előfordul 30-50 éves korban jelentkező demencia is - az életkor előrehaladtával nő: 60 éves kor felett minden tizedik ember érintett, 90 éves kor felett több mint 30 százalék.
   
A demencia latin eredetű kifejezés, szó szerint értelmezve értelem nélküli állapotot jelent. A feledékennyé válás, a szellemi képességek lassú, fokozatos elvesztése természetes folyamatok, az öregedés velejárói. Betegségről akkor beszélhetünk, ha a folyamat a normálisnál gyorsabban, radikálisabban játszódik le. A demenciával járó betegségek között az Alzheimer-kór a leggyakoribb, a demenciák 60-70 százaléka vezethető vissza rá. Ez a betegség a nők esetében mintegy kétszer gyakoribb, mint a férfiaknál.
   
Az Alzheimer-kór kialakulása az egészséges agyszövet fokozatos elsorvadásával jár. Kezelésére ma még nem áll rendelkezésre hatékony terápia, de az időben diagnosztizált beteg életminősége javítható, romlása lassítható. A demenciával járó betegségek nagy empátiát és odafigyelést igényelnek a család részéről.
   
Elettra Ronchi, az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) Tudományos, Technológiai és Innovációs Igazgatóságának kutatója szerint a jelenleg 44 millió demenciával élő ember kezelésében az információs technológia hozhat áttörést. A digitálisan tárolt egészségügyi adatok - amelyeket korszerű és széles körben használt vizsgálati eszközökkel, szűrőberendezésekkel, okostelefonos applikációkkal nyernek - olyan mennyiségű információt tartalmaznak az emberek egészségéről, fizikai és szellemi állapotáról, amelyet össze sem lehet hasonlítani az eddigi adatmennyiséggel.
   
A digitális egészségügyi adatok jelentős mértékű kiszélesedése a technológiai fejlesztéseknek, a szélessávú hálózatokhoz való hozzáférés, az okoseszközök terjedése és az ezekre fejlesztett alkalmazások nagy előrelépést jelentenek az orvosi kutatások területén, akár csak az adatelemzés fejlődése és a felhőmegoldások elterjedése.kép forrás: koncert.hu

Támogasd az oldalt: https://www.patreon.com/bipolarisvilagTetszik a hír? Osszd meg ismerőseiddel!


Tetszik az oldal?
Feltöltő: Korcz Attila
Feltölés időpontja: 2016.04.21. 12 óra 44 perc
Forrás: MTI
Kép forrás:

1. kép: egyéb forrás - lásd alt tag - see alt tag

Partner linkek:

Több, mint HACCP: tobbminthaccp.hu

Ne kertelj, kertész vállalkozás:nekertelj.hu