A depresszió és a bipoláris zavar szívbetegséget okozhat

A komolyabb depresszió és a bipoláris zavar széleskörűen elterjedt az Egyesült Államok fiataljai körében, és az Amerikai Szív Társaság (AHA) tudományos közleménye szerint ezek az érelmeszesedés és a szív- és érrendszeri megbetegedések két mérsékelt rizikófaktorának számítanak.

szív

Ez azt jelenti, hogy a klinikai szakembereknek alaposan meg kell vizsgálniuk a fiatal betegek lelki zavarait függetlenül attól, hogy szednek-e gyógyszert - jegyzi meg a közlemény. A Circulation című folyóirat online kiadásában publikálták az anyagot és ezzel frissítették a 2011. évi ajánlást, amelyet az AHA szív- és érrendszeri egészséget, illetve egyéb gyermekgyógyászati körülményeket vizsgáló panelvizsgálat alapján állítottak össze.

Az új tanulmányban körvonalaznak számos "rizikótényezőt és rizikó menedzsment stratégiát? azoknak a serdülőknek a számára, akiknek vagy komolyabb depressziójuk vagy bipoláris zavaruk van. Ez a két zavar a fiatalok több mint 10 százalékát érinti, és "10-szer gyakoribbak, mint a többi mérsékelt rizikótényező? - jegyzik meg a szerzők.

8 veszélyes állapot

2006-ban az AHA kiadott egy tudományos jelentést, amelyben nyolc olyan gyermekgyógyászati állapotot jelölt meg, amelyek fokozott kockázatot jelentenek a szív- és érrendszeri megbetegedések szempontjából: a családban előforduló magas koleszterinszint, cukorbetegség, krónikus vesebetegség, szív transzplantáció, Kawasaki-betegség, krónikus gyulladásos betegség, veleszületett szívbetegség, rákból való felgyógyulás.

A mérsékelt kockázat azt jelenti, hogy "bizonyíték van arra, hogy az artériás rendellenesség az érelmeszesedés gyors kialakulásához vezet 30 éves életkor előtt? - magyarázzák a jelenlegi tanulmány szerzői.

Számos friss kutatásra alapulva kijelenthetjük, hogy a kamaszok lelki zavarait figyelembe kell venni - jegyzik meg a szerzők, különösen azért, mert a szív- és érrendszeri betegségek és a depresszió összefüggése jól ismert tény a felnőttek körében. Ráadásul "a bipoláris zavar és a szív- és érrendszeri megbetegedések összefüggése is legalább ennyire erős.?

Tenni kell valamit

Bár számos mechanizmust vontak be ezekbe az összefüggésekbe, a szerzők kiemelik a gyulladást, az oxidatív stresszt és az autoimmun rendellenességet a folyamatra ható legerősebb hatású elemként.

Néhány viselkedésbeli és környezeti faktor, mint a gyermekkori rossz bánásmód, alvászavar, rossz táplálkozás, a dohányzás és más szerek használata, szintén hozzájárulhatnak a betegség kialakulásához. Azonban ezek a faktorok "nem magyarázzák meg teljesen a lelki zavarok és a szív- és érrendszeri betegségek közötti összefüggést? - írják a szerzők. A hangulatstabilizáló gyógyszerek alkalmazása sem oldotta meg a problémát, viszont ezeknek a legtöbbje fokozott súlygyarapodást és más anyagcserezavart okoz.

A bizottság tagjai azt írták, hogy ezeknél a fiatal betegeknél nagyon fontos az anyagcsere-folyamatok figyelemmel követése, akár szednek gyógyszert, akár nem. Bár a jelenleg érvényben lévő irányelvek még nem sorolják a bipoláris zavart és a súlyos depressziót a szív- és érrendszeri kockázatok közé, de a jövőbeli irányelveknek már tartalmazniuk kell - jegyzik meg a szerzők.





Forrás: szivderito.hu

Támogasd az oldalt: https://www.patreon.com/bipolarisvilag



Tetszik a hír? Osszd meg ismerőseiddel!






Tetszik az oldal?




Feltöltő: Korcz Attila
Feltölés időpontja: 2016.05.25. 14 óra 15 perc
Forrás: MTI
Kép forrás:

1. kép: Bipoláris világ





Partner linkek:

Több, mint HACCP: tobbminthaccp.hu

Ne kertelj, kertész vállalkozás:nekertelj.hu