Fiatalság, sztárok, bipolaritás
Áldozatok vagy vétkesek?

Sok gyermeksztár került a drogok hatása alá. Egyeseknek sikerült kigyógyulniuk, még mások sajnos fiatalon távoztak tőlünk és a sztárvilágot is megfosztották attól a művészettől, melyet ők képviseltek.

db

Első példánk az E.T.- a földönkívüli című kalandfilm egyik főszereplője, az akkor csupán 6 esztendős Drew Barrymore is, aki sajnos szülei rossz hatására, valamint azért, mert gyermekként nehéz volt elhinnie, hogy a fél világ ismeri az arcát, és emiatt elvakította a sztársággal együtt járó reflektorfény is, a drogok és az alkohol hatása alá került, ugyanis már 8 éves korában fogyasztott alkoholt, valamint kábítószert. Ő azon szerencsések táborát gazdagítja, aki hamar kikerült ebből az ördögi körből, azonban nem minden gyermeksztár jár hasonlóan szép eredménnyel.

Másik örök kedvencünk a Reszkessetek betörők! első és második epizódjának főszereplője Kevin, akit az akkor mindössze 8 éves Macaulay Culkin alakított, aki egyébként egy színész dinasztia sarja volt és tehetsége korán megmutatkozott így ebben a filmben is rendkívül jól alakította a szerepét, a cserfes kis Kevint. Sokan a mai nap is csak karácsonyi filmként emlegetik a legendás alkotást, amiben ugyan nem világsztárok nem játszanak, mégis a 90-es évek kasszasikereként könyvelik el. Sajnos ő egy olyan áldozat volt, akinek életét a drogok teljesen szétzilálták, azonban bár jó későn, de ő is kigyógyult a függőségéből.

A kevésbé szerencsések közé tartozik az Ügyfél Brad Renforo-ja, akiről ugyan nem tudhatjuk teljes bizonyossággal, hogy bipolaritása miatt nyúlt-e a drogokhoz, vagy egyéb lelki problémák vezettek mindehhez, azonban 26 évesen élete befejeződött drog-túladagolás miatt. Az azonban bizonyos, hogy az Ügyfélben zseniális alakítást nyújtott, később azonban B kategóriás filmekben kapott kisebb szerepeket, és elképzelhető, hogy mivel háttérbe szorult, ezért kereste ebben a nem valós örömforrást.

A kérdés mindenki számára nyitott: Áldozatok vajon vagy vétkesek? Mint Babits írta a Jónás könyvében: "vétkesek közt cinkos aki néma?. A bipolaritás önmagában nem okoz másoknak semmilyen veszélyt. A beteg legtöbbször önmagára lehet veszélyes, azonban, ha mániája deformálódik egy más irányba, és átmegy szorongásba, vagy épp pszichózisba, az esetben már más a helyzet, ugyanis akkor nemcsak ön- hanem közveszélyes magatartást is tanúsíthat. Vétek? Mi a bűn? eredendő mint a Bibliában vagy magunk által generált magatartásforma? Ki az áldozat? Aki önmaga generálja, vagy aki önhibáján kívül válik azzá? Egyáltalán létezhet olyan, hogy valaki jobban hajlamos arra, hogy áldozattá váljon a bipoláris affektív zavar következményeként, vagy inkább ez teljesen sorsszerűtlen és véletlen csapás számára? 

A válasz nem egyszerű. Önmagában nincs sem igazi vétkes, sem pedig igazi áldozat, ugyanis annak a bizonyos éremnek két oldala van, melyet, ha elfordítunk, fejet, illetve írást láthatunk rajta. Állapítsuk tehát meg, hogy a fej a díszesebb vagy az írás? Nehéz eldönteni mindezt. Úgy érezem, hogy ennek bebizonyítása nem az én kompetenciám részét képezi, hanem az orvosoknak, családtagoknak, valamint magának a sorsnak, és egy felsőbb akaratnak. 



forrás: media3.s-nbcnews.com

Támogasd az oldalt: https://www.patreon.com/bipolarisvilag



Tetszik a hír? Osszd meg ismerőseiddel!






Tetszik az oldal?




Feltöltő: B.Zsu861
Feltölés időpontja: 2020.02.02. 15 óra 42 perc
Forrás: Bipoláris világ
Kép forrás:

1. kép: egyéb forrás - lásd alt tag - see alt tag





Partner linkek:

Több, mint HACCP: tobbminthaccp.hu

Ne kertelj, kertész vállalkozás:nekertelj.hu