Múzemok őszi fesztiválja - Változatos programokat kínálnak a Békés megyei kiállítóhelyek

Komolyzenei koncerteket, történelmi és pszichológiai előadásokat, kreatív festést, filmvetítést, régészeti bemutatót kínálnak a gyulai és békéscsabai kiállítóhelyek a Múzeumok Őszi Fesztiválján - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

erkelemlekhaz.hu


A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban ásványbörze és ásványékszer-bemutató lesz; egy kreatív foglalkozás során pedig a zene festészetre gyakorolt hatásával foglalkoznak. Az érdeklődők különböző zenei stílusokat "festenek meg": a zenében megjelenő hangzásvilág és dinamika jelenik meg az ecsetmozdulatokban.    
A múzeum Youtube-csatornáján a fesztivál ideje alatt kisfilmet vetítenek, amely betekintést ad régészeik izgalmas munkájába. A nézők a feltárás folyamatán túl az utómunkálatokkal is megismerkedhetnek, a restaurálástól egészen az előkerült leletek kiállításáig.    

A békéscsabai Munkácsy Emlékház épülete ezer szállal kötődik Munkácsy Mihályhoz. Rokonai építtették, ő pedig többször is járt a falai között. Rokonságától a csabai Omaszták vették meg, akiknek családtörténete az egyik legfordulatosabb a helyi famíliák közül. Szalay Ágnes történészoktóber 28-i előadása a Munkácsy Emlékház és az Omaszta család históriáját járja körül.    

Gyula öt kiállítóhelye szeptember 30. és november 1. között 48 programelemet kínál - tájékoztatott Fekete-Dombi Ildikó, az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.    
A szakember példaként említette azt a Kohán Képtártól induló sétát, amely a művészeti barangolás Gyulán alcímet kapta. Kiemelte Hajtmann Ildikó és Gál Csaba koncertjét, amelyet az Almásy-kastély kápolnájában rendeznek, valamint Szicsek Margit klinikai szakpszichológus előadását a Kohán Képtárban A tudatos élet és a művészet kapcsolata címmel.    

Az Erkel Emlékházban, a "zene házában" Király Domiknik ad szaxofonkoncertet október 22-én. Október 23-án filmvetítéssel készülnek a kastélyban: Bubryák István Átkozott nap című filmjét mutatják be az 1956-os gyulai eseményekről. A filmet Sáfár Gyula, a Békés Megyei Levéltár igazgatója vezeti fel - közölte Fekete-Dombi Ildikó.    
A programok között önnön munkájuk bemutatására is szentelnek figyelmet: szeptember 30-án a Kohán Képtár raktárát nyitják meg, hogy elárulják, miként tudnak elhelyezni négyezer képet 75 négyzetméteren. A Múzeumok Őszi 

Fesztiváljának gyulai eseményeit az érdeklődők megtalálják a gyulakult.hu oldalon.    
Csaknem 130 hazai múzeum több mint 600 féle különböző programmal, összesen közel 1200 eseménnyel csatlakozik országszerte szeptember 27. és november 11. között zajló 16. Múzeumok Őszi Fesztiváljához. A programsorozat célja rávilágítani, hogy a múzeumok milyen sokrétűen tudnak hozzájárulni a harmonikus élethez, a testi és a szellemi jólléthez.    

Idén fontos célkitűzése az eseménynek az is, hogy támogassa a belföldi turizmust, és felhívja a kikapcsolódni, feltöltődni vágyó kultúrakedvelők figyelmét arra, hogy az őszi időszakban is remek programokat és lehetőségeket kínálnak a múzeumok.

Támogasd az oldalt: https://www.patreon.com/bipolarisvilagTetszik a hír? Osszd meg ismerőseiddel!


Tetszik az oldal?
Feltöltő: Korcz Attila
Feltölés időpontja: 2021.10.18. 11 óra 53 perc
Forrás: MTI
Kép forrás:

1. kép: egyéb forrás - lásd alt tag - see alt tag

Partner linkek:

Több, mint HACCP: tobbminthaccp.hu

Ne kertelj, kertész vállalkozás:nekertelj.hu